Grupa “Kalem” nastupa u Kladovu

11.06.2021.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo za svoje sugrađene koji uživaju u zvucima vrhunske muzike, priređuje koncert grupe “Kalem”.

Sreda, 23. jun 2021. godine od 19,30 časova.

Ulaz je besplatan.

Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi: približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva.

Pored tradiconalne, ovaj sastav izvodi i kompovanu i autorsku muziku.

Sastav čine Stefan Ilić (vokal /violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Stefan Ilić

je pevač, violinista i kompozitor koji je svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u školi za muzičke talente u Ćupriji gde je već kao veoma mlad pokazivao naklonost ka kreativnom radu. Nakon završene muzičke akadamije u Kragujevcu, započinje karijeru kao izvođač kroz nekoliko različitih sastava kako klasične, tako i tradicionalne muzike. Od 2008. godine svira u narodnom orkestru Aleksandra Sofronijevića sa kojim beleži više stotina nastupa po najvećim dvoranama u zemlji i regionu, a ostale su zapažene i turneje po zapadnoj evropi i Australiji. 2017. godine započinje lični projekat revitalizacije tradicionalne muzike sa balkanskog poluostrva i, zajedno sa Dušanom Popovićem Lipovcem, osniva sastav Kalem.


Dušan Popović Lipovac

je gitarista, kompozitor i autor skripti za učenje gitare. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a muzičku akademiju u Novom Sadu. 2014. godine biva izabran kao jedan od 50 stipendista ruske vlade za letnju školu Internacionalnog festivala Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu gde proučava jermensko, vizantijsko i rano hrišćansko pevanje u autentičnom modu. Iste godine upisuje Master studije muzičkog istraživanja u Mursiji, Španija. Tamo započinje Master rad na temu Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom koji je poslužio kao osnova za njegovu kompozitorsku delatnost. Iz tog rada proistekao je album Refleksije iz Mediterana koji izvodi sa svojim sastavom Spona. 2017. godine se udružuje sa Stefanom Ilićem i započinje projekat Kalem.

Preporučujemo korisne linkove:

Website

Youtube

Facebook

Instagram