Humani gest Zorana Kostandinovića iz Nirnberga

01.06.2016.

Zoran Kostandinović, rodom iz Milutinovca, nalazi se na privremenom radu u  Nemačkoj još od 1996. godine. Početkom aprila ove godine, obratio mi se putem društvenih mreža, iako se lično ne poznajemo.

Znajući da posredujem i pomažem u humanitarnim akcijama, ponudio je da pokloni nekome polovna invalidska kolica, sa molbom da mu se organizuje logistika (prijem i dostava kolica potrebnom korisniku).

Potražila sam pomoć i preporuku Udruženja za pomoć osobama ometenim u razvoju „Nada“ Kladovo, koje već 16 godina ostvaruje fantastične rezultate okupljajući i animirajući osobe koje su nama bile nevidljive sa svojim problemima.

Predstavnice udruženja, Tanja Pokrajac Bosnić i Beba Kiš,  odmah su imale spreman odgovor, poznavajući situaciju svojih korisnika. 

Preporučile su svoju korisnicu Despinu Pujić (1966) iz Brze Palanke, koja boluje od kombinovane bolesti – distrofija mišića i cerebalne paralize. O Despini brine njena majka već duži niz godina. Žive u naselju za socijalne slučajeve u socijalni barakama.

Despina je vezana za krevet i ta kolica bi služila da je majka izvede ispred kuće i do prodavnice i do lekara.  Majka je stara, nažalost i bolesna, i ne može da je nosi.  Polovna invalidska klasična kolica joj mnogo znače.

Dodela invalidskih kolica je organizovana  dana 25. maja 2016. godine.

Naš darodavac, Zoran Kostandinović, doživeo je u svojoj dvadesetpetoj godini tešku saobraćajnu nesreću sa motorom u kojoj je izgubio desnu ruku. Danas, nakon 16 godina, svestan posledica invaliditeta, želi da u skladu sa svojim mogućnostima, pomogne drugima koji su u sličnoj situaciji kao on.

Više puta pomaže svom Kladovu. Pre desetak godina, učestovovao je u akciji prikupljanja novca za kupovinu kola hitne pomoći. Za radionicu Tehničke škole u Kladovu poklonio je dizalicu za dizanje i popravak automobila kao i metalne predmete auta sa presek crtežima koji su dobro došli za praksu učenicima. Spreman je da i dalje pomaže i ponudio je mogućnost dostave većeg broja pomagala za invalide.

Svi zajedno, zahvalni smo Zoranu za gest koji je iskazao. Ujedno, podsećam humane ljude koji imaju mogućnost i želju da pomognu ljudima u nevolji da kad god su u prilici učine nešto dobro i korisno za one kojima je neophodna pomoć drugih.

Ja se iskreno nadam da ću uskoro imati prilike da lično upoznam Zorana Kostandinovića. 

Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo

Maj 2016. godine