IN MEMORIAM Dragan Todorović-Grilja

09.02.2015.

U Kladovu je u 78. godiini života preminuo Dragan Todorović - Grilja, dugogodišnji direktor Doma kulture u Kladovu koji je u periodu od 1976. do 1996.  godine dao nemerljiv doprinos u oblasti razvoja i unapređenja kulture na području opštine Kladovo i šire.
Nakon njegovog odlaska u penziju, ustanova "Dom kulture" je spojena sa ustanovom "Dom omladine" i formirana je zajednička "Centar za kulturu" Kladovo. 

Organizator je prvih književnih večeri, literarnih, dramskih, filmskih i muzičkih skupova u Kladovu.

Bio je talentovan i nadaren pesnik i autor najlepših pesama posvećene Kladovu.

Kolege i saradnici, oni koji su nastavili njegova dela organizuju komemoraciju posvećenu životu i umetničkom stvaralaštvu Dragan Todorovića - Grilje, koja će biti održana u utorak 10. februara 2015. u 11,00 sati u Domu kulture.

Sahrana je istog dana u 13,00 sati na starom groblju u Kladovu.

Biografija Dragana Todorovića – Grilje

(1937 – 2015)

 

Dragan Todorović je rođen 1937. godine, u Kladovu. Svoje detinjstvo i teške ratne dane je proveo u Kladovu gde je i završio osnovnu školu. Školovanje je nastavio u Negotinu i Puli. Svoje kulturno delovanje započeo je kao učenik učestvujući u dramskim prikazima, komadima, recitalima. Svoju ulogu učesnika veoma će brzo zameniti ulogom autora i pisca scenarija, književnih prikaza i poezije. Organizator je prvih književnih večeri, literarnih skupova, dramskih i muzičkih festivala u Kladovu, i učesnik u mnogim kulturnim manifestacijama republičkog i saveznog značaja.

Njegove prve pesme pisane u slobodi, odmah posle Drugog svetskog rata, pisane su sa puno zanosa, elana, nade i očekivanja i odražavaju na pravi način stanje i duh onog vremena. Sin revolucionara, koga nije stigao ni da zapamti, u slobodi je propevao i ostvario niz uspešnih kulturnih akcija, iza koji su ostali tragovi u pisanim rečima, fotografijama, istorijskim zapisima.

Talentovan i nadaren započinjao je stalno nove kulturne projekte. Svestran i ostvoren, radio je na ustrojenju i organizovanju manifestacija Biseri Đerdapa, Podunavski gradovi, Kladovsko leto, muzičkih i dramskih festivala. Sačuvao je mnoge kladovske kulturne relikvije i posebno se angažovao na dovođenju međunarodnih i jugoslovenskih programa u Kladovo.Osnovao je Malu Pulu i Beograf Fest u Kladovu, prikazujući filmove sa ovih festivala odmah i u Kladovu.

Pored velikog broja dramskih prikaza koje je napisao i koji su izvođeni, napisao je i veliki broj likovnih i književnih prikaza otvarajući izložbe i manifestacije u Kladovu. Ti vredni zapisi kojima se obraćao glumcima, slikarima, pesnicima, filmskim i dramskim umetnicima, su veoma vredno štivo koje nije nažalost u potpunosti sačuvano.

Drugovao je sa Veljkom Petrovićem, Makonijem, Mirom Trailović. Arsom Paunovićem i drugim velikanima srpske kulture.

Radovi su mu štampani u časopisima, biltenima, godišnjacima, ali nikada nije izdao samostalnu zbirku.

Jedna od najlepših napisanih pesama posvećena Kladovu, umetnički je izraz Dragana Todorovića Grilje.

 

KLADOVO

 

O tebi pevam, pola veka,

I više, Kladovo moje

Detinjstvo moje

I mladosti luda.

Sećaš li se kako smo skupa

Trošili proleća i leta

Kraj Dunava i vrba

Od mesečine i svitanja.

I kako smo krišom

Plakali tuge i radosti kratke

I sad kad su došle jeseni

I zime naše prolaznosti.

Stao sam u red bez panike

Sa injem u kosi, u tvoju čekaonicu

Za nestajanje, želeći zadnje:

Da me tvoja zemlja prekrije.

I da nahranim

Tvoje korove i trave

Il jorgovan ako ga zasade

I da još jednom zamirišemo ljubavlju.

I da neki novi klinci

Zavole te poput mene

I nastave da pišu

O tebi pesme.

Tako čemo jedino trajati

Ja kao korov i trava

Ti kao nedovršena pesma

Na usnama novih devojčica i dečaka.