Izložba “Arhitektura u Salcburgu” Austrijskog kulturnog foruma

28.10.2022.

U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda, Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo priređuje dokumentarnu izložbu “Arhitektura u Salcburgu”. 

Izložba “Arhitektura u Salcburgu” vodi nas kroz istoriju nastanka autentičnih arhitektonskih celina u gradu koji već vekovima ispisuje značajne stranice kulturne istorije Austrije, Evrope i sveta.
Sve do prvih godina 19. veka Salcburg se nalazio u posebnoj političkoj poziciji kao samostalna arhiepiskopija, koja je bila znatno veća od današnje istoimene savezne pokrajine u Austriji.
Investitori u arhitekturu u glavnom gradu, ali i u ovoj crkvenoj državi u celini vekovima su bili nadbiskupi sa epitetom vladara, čiji je uzor bio Rim. Oni su angažovali italijanske graditelje i na taj način doprineli da se Salcburg razvije u izuzetan barokni grad.
Za dalji razvoj arhitekture bio je presudan sve veći značaj rekreativnog i kulturnog turizma. Primer u tom smislu je Bad Gaštajn, banja koja je izgrađena oko spektakularnog vodopada.
Kritika negativnih rezultata rekonstrukcije nakon Drugog svetskog rata, 1970-tih godina je dovela do oštrih kontroverzi u Salcburgu. Putem „reforme arhitekture“ iz 1983. godine, uspešno je sproveden projekat koji je širom Evrope privukao pažnju, a čiji ishod je rezultirao građevinskim objektima koji su privukli međunarodnu pažnju.
Na 17 panela nalaze se primeri najznačajnijih arhitektonskih rešenja u Salcburgu i okolini, kao i tekstovi iz kojih saznajemo detalje o idejnoj pozadini i istorijskom kontekstu u kome su nastajala.

Izložba je otvorena od 30.  oktobra do 20. novembra 2022. godine u galerijskom holu bilioteke u Kladovu (Dunavska br.7).

U ambijentu izložbe "Arhitektura Salcburga" biće organizovan Festival evropskog filma u periodu od 31.oktobra do 2. novembra 2022. godine sa početkom u 19.00 časova i sve projekcije su besplatne.
Festival evropskog filma organizuje Eu info kutak u Nišu uz podršku Cineuropa, projekta EU za kulturno nasleđe i turizam i Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu.  
Više o tome ovde: 
http://www.kulturakladovo.rs/vest-Festival-Evropskog-filma-u-Kladovu-od-31.10.-do-02.11.2022.-u-organizaciji-projekta-EUzatebe_1389

Radno vreme galerije je svakog radnog dana od 07.00 do 20.00 časova.