Izložba „Dunavska klisura – srpska obala“ u Kladovu

23.06.2016.

Povodom Dana Dunava „JP Nacionalni park „Đerdap“ http://www.npdjerdap.org/ i Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo priređuju svečano otvaranje izložbe „Dunavska klisura – srpska obala“ koje će se organizovati u petak 24. juna 2016. godine sa početkom u 18 sati.

Tematska izložba koja nosi poruku, "Putniče, dobro došli u čudesni svet Dunavske klisure",  ima za cilj da se javnosti predstave sve lepote i vrednosti najvećeg parka sa teritorije Republike Srbije. Na taj način promoviše se prirodna, kulturna i turistička baština, odnosno turistički potencijali područja Nacionalnog parka „Đerdap” i opština Golubac, Kladovo, Majdanpek i Negotin.

Na tematskim banerima, predstavljene su pećine, kanjoni i klisure, bogata flora i fauna Đerdapa sa više od 1.300 vrsta i ogromno kulturno-istorijsko nasleđe.

U tematskoj izradi banera učestovavala je i Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, Turistička organizacija Tekija i hotel „Đerdap“.

Izložba će biti otvorena od 24. juna do 24. jula 2016. i biće dostupna svakog radnog dana od 07h do 20h.

Izložba je do sada prikazana samo u "Muzeju Banata Temišvar" u Temišvaru

Celu aktivnost podržava i Turistička organizacija Srbije koja će se ujedno predstaviti sa dodatnim promocijama godišnjih tema Dunav i vodeno blago Srbije.

U Turističkoj organizaciji Srbije podržavaju ovakvo promovisanje prirodnih vrednosti i kulturnog nasleđa Srbije, posebno kroz jačanje regionalne saradnje i inter-kulturalnog dijaloga.

To je konkretna akcija na polju promovisanja kulturne ponude i turizma na Dunavu, što je u skladu sa aktivnostima koje za ovogodišnju glavnu temu promocije turizma naše zemlje ima Dunav i vodeno bogatstvo Srbije.

Međunarodni Dan Dunava obeležava se svake godine 29. juna.

Dunav je najduža reka u Evropi nakon Volge, teče kroz 10 zemalja i predstavlja jednu od najznačajnijih transportnih koridora. Zbog svog velikog značaja, širom Evrope na dan – 29. juna, slavi se manifestacija pod nazivom „Dan Dunava„.

Prvi put ovaj dan obeležen je 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka da se ovaj dan proslavlja, a povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije na šestom redovnom sastanku ICPDR-a u Beču. Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan. Manifestaciju prate brojni događaji koji se organizuju kako za najmlađe tako i za starije a jedna od najzanimljivijih jeste i krstarenje po Dunavu.

Dan Dunava se obeležava u cilju podizanja svesti o očuvanju ove značajne reke  kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa i njihovu zaštitu.

Način na koji ljudi uživaju i koriste ovu reku, najviše je u vezi sa svim pratećim događajima koji se organizuju na današnji dan.

Korisni linkovi:

http://www.npdjerdap.org/

https://www.youtube.com/watch?v=kNHhaXig6YQ