Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ u Kladovu

02.09.2014.

Povodom pola veka od početka gradnje hidroelektrane „Đerdap 1“ u Kladovu se priređuje svečano otvaranje izložbe Muzeja Nikole Tesle „Teslin čudesni svet elektriciteta“  i „Tesla u Beogradu 1892. godine“.

Svečano otvaranje izložbe je u petak 05. septembra 2014. godine u 19,00 sati u galeriji Centra za kulturu Kladovo.

Na otvaranju govore Vladimir Jelenković direktor Muzeja „Nikola Tesla“ iz Beograda i  Žaklina Nikolić direktorka Centra za kulturu Kladovo.

Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“  hronološki i tematski dokumentovano prati Teslin život i rad.

Eksponati izložbe čine paoni sa reprodukovanim fotografijama i dokumentima iz Tesline lične zaostavštine koja se čuva u Arhivu Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

Eksponati izložbe su aktivno modeli Teslinih izuma, poput:
-          Indukcioni motor sa rotorom u obliku jajeta - popularno nazvan „Teslino Kolumbovo jaje“, koji odgovara motoru koji je Tesla izložio na Svetskoj izložbi u Čikagu 1893. godine, indukcioni motora sa rotorom u obliku diska – usavršena verzija prvog indukcionog motora koji je Tesla Konstruisao u Strazburu 1883. godine, Teslin transformator, Teslina pumpa, Teslin teledirigovani brodić.

Makete; hidrocentrala na Nijagari, laboratorija u Kolorado Springsu, avion sa vertikalnim poletanjem i slatanjem

Kompjuterske simulirane 3D animacije preko 20 najpoznatijih Teslinih izuma (različite vrste sinhronih i asinhronih motora naizmenične struje, Teslina fontana, Teslin teledirigovani brodić, itd) kao i brojni primeri njihove savremene primene.

Autori izložbe su Zorica Civrić i Bratislav Stojiljković. Dizajn izložbenih panoa izradio je grafički dizajner Zoran Jovanović Jus.

Gostovanja:

Posle premijernog izlaganja u Beogradu 2006. godine, povodom obeležavanja jubilarne 150.godišnjice rođenja Nikole Tesle, do 2014. godine ova izložba doživela je preko 100 izložbenih postavki širom sveta. Gostovala je u Pertu (Zapadna Australija), Beču, Vankuveru, Parizu, Miluzu, Strazburu, Hanoveru, Sofiji, Solunu, Madridu, Čikagu, Njujorku i u velikom broju drugih gradova na četiri kontinenta.

Izložba „Tesla u Beogradu 1892. godine“ posvećena je kratkom i jedinom boravku Nikole Tesle u prestonici Srbije 1892. godine. Rekonstruisani su svi detalji ove Tesline posete, koja će značajno uticati na odluku Srbije da početkom XX veka započne izgradnju hidroelektrana zasnovanih na Teslinim polifaznim naizmeničnim strujama i postane jedna od prvih evropskih zemalja koja će krenuti u modernizaciju svog elektroenergetskog sistema.

Autor izložbe je Bratislav Stojiljković. Grafički dizajn: Zoran Jovanović Jus

Izložba u Kladovu je otvorena do 26. septembra 2014. godine.

Radno vreme galerije Centra za kulturu je od 07,00h do 20,00h.

Ulaz je besplatan.

Pokrovitelj izložbe je Privredno društvo „Đerdap“ Kladovo.