Izložba Ambasade Narodne Republike Kine nastavak dvadesetogodišnje saradnje sa poslenicima kulture Kladova

15.04.2018.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo priređuje foto-dokumentarnu izložbu „Jedan pojas – jedan put“ ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu u utorak 17. aprila 2018. godine u galerijskom holu biblioteke sa početkom u 19 časova.

Izložba je nastavak dvadesetogodišnje saradnje i kontakata menadžmenta lokalne ustanove kulture i ambasade.

Reč na otvaranju izložbe imaju:

Savetnik za kulturu Ambasade NR Kine u Srbiji, Xu Hong - Miki

Predsednik opštine Kladovo, Radisav Čučulanović

Direktor biblioteke u Kladovu, Žaklina Nikolić

„Put kroz vreme - od kamile do brzih pruga“

 

Pre više od 2.000 godina, sposobni i hrabri narodi Euroazije su istražili i uspostavili kopnene i pomorske puteve koji su povezali velike civilizacije Azije, Evrope i Afrike. Put svile je zajedničko ime koje su tim putevima dale kasnije generacije. Duh Puta svile koji u sebi nosi vrednosti mira, saradnje, otvorenosti, inkluzivnosti, učenja jednih od drugih i obostrane dobrobiti se već hiljadama godina prenosi sa koljena na koljeno. Put svile je prerastao u prelepu i jedinstvenu nit koja je povezala civilizacije Istoka i Zapada, otvorila vrata razmeni ideja i kultura i uveliko doprinela razvoju ljudskog roda-

Kako je prolazilo vreme, tako je i Put svile prolazio kroz ogromne promene. Put svile u 21. veku ima novo značenje. Narodna Republika Kina je predložila inicijativu zajedničke gradnje “Ekonomskog pojasa Puta svile” i “Pomorskog Puta svile 21. veka” koji pretpostavljaju i predviđaju koordinaciju politika, uvezanost infrastrukture, nesmetanu robnu razmenu, finansijske integracije i međuljudske veze svih uključenih strana, od Azije preko Afrike do Evrope.

Kina je spremna da blisko surađuje s državama duž ovog puta kroz ulaganje zajedničkih napora, međusobne konsultacije i ostvarivanje zajedničkih interesa, u cilju ostvarivanja prosperiteta i razvoja, te stvaranja zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva.

Na tom putu je i Srbija.

Izložba "Put svile-novi izgled" će biti otvorena do 2. maja 2018. godine.

Ulaz je besplatan.

Korisni linkovi:

http://www.balkanmagazin.net/novosti-i-politika/cid128-160220/put-svile-projekat-koji-menja-21vek

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:693007-SJU-HONG-U-Kini-je-Srbija-hit

 https://www.youtube.com/watch?v=jmDnWadBZPQ&feature=em-uploademail