Izložba Austrijskog kulturnog foruma

23.09.2021.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo će od 29. septembra do 31. oktobra 2021. godine biti domaćin izložbe “U kamenu svetlosti trag” autorke dr prof. Kristine Šarić i saradnika na izložbi Andrijana Fajksa i Hans-Jirgena Gavlika.

Izložba se otvara u 12 časova, sreda - 29. 9.2021. u galerijskom prostoru biblioteke u Kladovu.

Izložba je realizovana u saradnji Austrijskog kulturnog foruma Beograd i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Izložba „U kamenu svetlosti trag“ poziva vas na dva paralelna putovanja.

Prvo je putovanje vremeplovom kroz 150 godina srpsko-austrijskog istraživanja koje je dovelo do nastanka geološke karte Srbije, proboja boljem razumevanju geologije Alpa i Dinarida i stalne razmene znanja i istraživača do danas.

Drugo putovanje, na kome pratimo put svetlosti kroz kamen, povezano je sa austrijskom donacijom polarizacionog mikroskopa za propuštenu svetlost Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu 2002. godine.

Ove čudesne slike ne pružaju samo informacije o geologiji; takođe ih vredi posmatrati kao umetnička dela prirode, kao minijature u kojima se vreme kristalizovalo i zahvaljujući kojima se na vrlo jedinstven način može stupiti u dijalog sa ljudskim postojanjem.

Naime, kada kamen isečemo u vidu veoma tanke pločice, koju potom poliramo istanjujući je do debljine od samo nekoliko stotih delova milimetra, on „oživi” – postaje proziran, tako da mnogi njegovi minerali počnu da propuštaju svetlost kroz sebe, otkrivajući tajanstvenu lepotu kamena. Da bismo uživali u toj pojavi, pored te tanke pločice koju zovemo petrografski preparat, potreban nam je još i pomenuti mikroskop. Na njemu se ispituju optička svojstva minerala nastala prolaskom linearno polarisane svetlosti kroz njih, koja se trajno beleže na fotomikrografijama. Ove čudesne slike ne pružaju samo informacije o geologiji; takođe ih vredi posmatrati kao umetnička dela prirode, kao minijature u kojima se vreme kristalizovalo i zahvaljujući kojima se na vrlo jedinstven način može stupiti u dijalog sa ljudskim postojanjem.

Pozivamo vas da posetite galerijski prostor biblioteke u Kladovu i otkrijete put svetlosti kroz kamen.