Izložba fotografija "Amerika Latina"

13.08.2012.

Izložba fotografija „Amerika Latina“, autorke Mirjane Marinković vodi nas u daleke predele Južne Amerike: Čile, Brazil, Argentinu, Kolumbiju, Peru i Urugvaj. Sačinjena je od izbora fotografija koje su napravljene između 2010. i 2012., perioda u kome autorka izložbe putuje po ovim zemljama. Izložba nastoji da na jedan vrlo intiman i diskretan način približi egzotiku južnoameričkog kontinenta.

Na fotorafijama se vide tragovi stare civilizacije Inka utisnute na licima Peruanaca i na zidinama Maću Pićua; ostatke kolonijalne prošlosti u Kartaheni de Indias u Kolumbiji; primese evropske arhitekture na fasadama argentinske prestonice; uticaj afričke kulture u običajima Brazilaca. Autorkin romaneskni doživljaj Južne Amerike gotovo da oživljava redove Maria Vargas Ljose i Kortazara stvarajući iluziju o šetnji po stranicama nekog od njihovih romana u kojima žive ljudi neobičnih životnih priča.

Tema vodilja izložbe je suptilna igra između suprotnosti ogledanih u bojama, emocijama, formama i licima koja se nastavlja potragom za ovim skrivenom antagonizmima koji bi razotkrili srž južnoameričke autentičnosti.  Autorka nastoji da kroz fotografiju zabeleži jedan verodostojan estetski momenat koji bi bio dovoljno inspirativan da pokrene maštu onoga koji ga posmatra.

Ovaj izbor fotografija, iako vrlo raznolik po motivima, temama i tehnikama koje kombinuje nastoji da ispriča jednu jedinstvenu priču o Južnoj Amerci: o njenoj očuvanoj veri u život, uprkos tome što često ume da bude težak; o njenoj ljubavi prema ostalima, uprkos tome što su drugačiji od nas, o vrednovanju onoga što nosimo u sebi, a ne načina na koji izgledamo,  o njenoj mladalačkoj veselosti, iako ima toliko razloga za tugu.

Mirjana Marinković  je rođena 1983. u Kladovu, završava studije Francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu gde živi i radi do 2008. Počinje da putuje i 2010. se nastanjuje u Buenos Airesu  gde upisuje postdiplomske studije prevođenja. Odatle putuje po celoj Južnoj Americi. Naredne 3 godine uči fotografiju i učestvuje na par izložbi u Buenos Airesu. Ovo je njena prva samostalna izložba fotografija.

Izložba je otvorena 15. avgusta 2012. u  Clubu Doma omladine u Kladovu.

Na otvaranju su govorile Žaklina Nikolić direktorka Centra za kulturu Kladovo i autorka izložbe Mirjana Marinković.