Izložba fotografija zavičajnog fonda biblioteke “Staro Kladovo”

19.02.2022.

Izložba fotografija „Staro Kladovo“ nastala je kao rezultat javnog poziva tadašnjeg „Centra za kulturu“ žiteljima opštine Kladovo 2002. godine  da iz svojih porodičnih zbirki fotografija, podele sa nama što starije fotografije i razglednice Kladova.

Tada je sakupljeno oko 160 različitih fotografija. Najveći deo je digitalizovan i oktobra  2004. godine priređena je prva izložba fotografija.

Izložbu čine sto uramljenih fotografija kroz vremensku liniju razvoja Kladova od 1902. godine sa dopisnom kartom na kojoj piše “Varoš Kladovo“ i ostalih razglednica i fotografija s početka 19. veka koje prikazuju živopisnu varošicu na obali Dunava.

Sa namerom da se upotpuni stranica lokalne istorije, akcija prikupljanja starih fotografija, razglednica, dokumenata i drugi građe je nastavljena kroz projekat “Kladovo kroz vreme” i zbirka je sve bogatija a u blisko vreme će biti ovekovečena prigodnim katalogom i novom izložbom.

 

U izložbenom holu biblioteke u Kladovu postavljena je izložba fotografija o starom Kladovu koja će trajati do kraja marta 2022. godine.