Izložba grafika austrijskog etnografa Feliksa Kanica

17.05.2011.

Izložba o austrijskom etnografu Feliksu Kanicu, koji je u 19. veku pisao o Srbiji i Balkanu, nakon promocije u Lajpcigu, Beču i Narodnom muzeju u Beogradu, gostuje u Kladovu. Izložbu grafika „Sa Feliks Kanicom po Srbiji“ predstavili su osnivači Fondacije „Feliiks Kanic„ čiji je osnovni cilj rada biletaralni razvoj kulturne, prosvetne i naučne saradnje između Srbije i Austrije i podsticaj multilateralne saradnje u očuvanju zajedničkog kulturnog nasleđa.
Feliks Kanic je 1859. prvi put došao u Srbiju, a poslednji put 1897. Svojim putopisima i crtežima, svojim neposrednim kontaktima sa ljudima ostavio je jedinstveno i autentično svedočanstvo, pa tako i o području Đerdapa i Kladova. Život Feliksa Kanica pokazuje kako jedan čovek može pripadati mnogim kulturama. Otvorenog i radoznalog, aktivnog duha, Kanic je povezivao kulture kao naučnik i kao umetnik. Bio je putnik i pažljivi posmatrač, koji je išao u susret ljudima koji pripadaju drugim kulturama sa velikom radoznalošću i bez predrasuda. Zato nas danas posebno inspiriše i služi kao uzor u razvoju kulturnih veza i brizi o zajedničkoj kulturnoj baštini.
Na skupu su govorili; autor izložbe - Đorđe S.Kostić istoričar umetnosti sa Balkanološkog instituta Beograd, Zoran Hamović - direktor IK „Clio, prof Catherine Horel (Francuska - Pariz) , Nadin Akund (Austrija -Beč) i Žaklina Nikolić director Centra za kulturu Kladovo.