Izložba ikona Suzane Mitić iz Leskovca

10.06.2015.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u sredu 10. juna 2015. godine priređuje svečano otvaranje izložbe ikona Suzane Mitić iz Leskovac.

Suzana Mitić je rođena 1963. godine u Leskovcu. Završila je Pedagošku akademiju u Aleksincu, po struci je prosvetni radnik.Ljubav prema umetnosti se uporedo razvijala s ljubavlju prema deci. Slikanjem se bavi od najranije mladosti. Živi i stvara u Leskovcu i Pirotu. Član je Srpsko - Makedonskog udruženja Šar Planina iz Kruševca.

O delima Suzane Mitić, Radmila Vlatković istoričar umetnosti i likovni kritičar je otvarajući njenu samostalnu izložbu u galeriji muzeja Ponišavlje u Pirotu rekla:

"Suzana po pravilu ličnosti čija je priroda osetljiva traži utočište u takozvanim paralelnim svetovima, odnosno posvećuje se stvarima koje vole, i stvaralaštvu kao aktu svojevrsne terapije. To čini često u nameri prekoj da u tim svetovima pronađe oazu spokoja i vrelo energije kojim bi se suprotstavila okruženju, raznim frustracijama, otuđenjima i nedaćama ili pak sivilu teško podnošljive svakidašnjice.
Te potrebe za utočištem koje rastu srazmerno spoljašnjim ili unutrašnjim pritiscima, nevoljama i emotivnim nagonima predstavljaju snagu što pokreće Suzanu Mitić. 
Suzana radi marljivo, slika mnogo i najčešće tematski srodnim serijama radova ( pejzaži, motivi starog leskovca, verske motive, stilizacije i snoviđenja koja odišu trajanjem i dahom večnosti). 
Više melanholik i usamljenik ona donosi posebne darove poetike, svojevrsnu mudrost . Suzana je sklona naglašenim narativnim i emotivnim sadržajima, ima simboliku nadrealnog i neosporne naivnosti u likovnom izražavanju, ali prisutna je i izvorna iskrenosti spontanost. Ona uspeva da slutnjama, nagoveštajima i emocijama obezbedi svojoj slici potrebnu ubedljivost i upečatljivost, da joj udahne život.
Bogate mirom i spokojstvom ove slike nam ostavljaju prostor za nove i lepe životne događaje ..." 

Izložba ikona Suzane Mitić iz Leskovca, biće otvorena do 03. jula 2015. godine

Korisan link:

http://suzale.re.rs/izlozbe.html