Izložba minijaturnih i retkih knjiga Narodne biblioteke Srbije

04.07.2016.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u četvrtak 7. jula 2016. godine u 13 sati, otvara izložbu "Minijatura na zrnu graška" autora dr Dejana Vukićevića, bibliotekara savetnika, voditelja Fonda stare, retke i minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije.

Na izložbi će biti predstavljena minijaturna izdanja, retke i minijaturne knjige srpske nacionalne biblioteke. Knjige iz tog fonda toliko su male da se ne mogu čitati golim okom. Njihova tradicija stara je koliko i knjiga uopšte, često su služile kako bi se štampari dokazivali, ali su pokazale i svoju praktičnu stranu i funkcionalnost. Marija Antoaneta je, na primer, želela knjigu koja može stati u rukavicu pa je podsticala proizvodnju minijaturnih knjiga.

Zbirku minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije čine najviše dela na srpskom pa onda na ruskom, francuskom, slovenačkom, mađarskom, nemačkom i češkom jeziku.

Zbirku čine beletrističke knjige, monografske, jezički rečnici, mali broj teološke literature, nekoliko političkih pamfleta i drugo.

Iz fonda se posebno izdvajaju dve ultra-mikro-mini nemačke knjige dimenzija 6x6 milimetara i Ratni manifest kralja Franje Josipa I iz 1914. dimenzija 24x22 milimetara.

Na otvaranju izložbe govore:

Dr Dejan Vukićević, bibliotekar savetnik NBS, autor izložbe

Desislava Ivanova, direktorka Regionalne biblioteke „Mihalaki Georgiev“ u Vidinu (Bugarska)

Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo