Izložba posvećena pesnikinji Desanki Maksimović

14.05.2016.

U slavu knjige i čitanja, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, priredila je foto-dokumentacionu izložbu "Pamtiću sve" Biblioteke grada Beograda, koja je posvećena srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović. 

Na 25 velikih banera predstavljeni su najvažniji momenti iz života i stvaralaštva Desanke Maksimović - detinjstvo i mladost, školovanje od Brankovine, Valjeva, Beograda do Pariza, prvi pesnički pokušaj i prvi objavljeni stihovi, posleratna putovanja, gostovanja na svim značajnijim manifestacijama u tadašnjoj Jugoslaviji (Zmajeve dečje igre, Vukov sabor, Brankovo kolo).
Posetioci će moći da vide i najznačajnije strane i domaće nagrade i priznanja koja je pesnikinja dobila za svog dugog i plodnog životnog veka. 
Za realizaciju izložbe korišćena su dokumenta, fotografije, domaća i strana izdanja knjiga pre svega porodice Desanke Maksimović zatim Arhiva Jugoslavije, Arhiva SANU, Rukopisnog odeljenja Matice srpske, Arhiva Zmajevih dečjih igara, Vukovog Sabora.
Na svečanom otvaranju izložbe govorila je autorka izložbe Olga Krasić-Marjanović, bibliotekar savetnik Biblioteke grada Beograda i Žaklina Nikolić diektorka Biblioteke „Centra za kulturu“ Kladovo.
Izložba je otvorena za sve posetioce svakog radnog dana od 07 do 20h do 30. maja 2016, a priređena je u danu kada bi pesnikinja proslavila svoj 118. rođendan ((rođena 16. Maja 1898. U Rabrovici kod Valjeva, preminula 11.02.1993. u Beogradu).