Izložba publikacija povodom Svetskog dana smeha – 10. januar

10.01.2020.

Povodom svetskog dana osmeha, dana 10. januara 2020., Biblioteka "Centar za kulturu" je na dečjem odeljenju obeležila ovaj dan izložbom o istoriji smeha kroz vreme i preporukom knjiga šaljivog karaktera. 

Nauka o smehu se zove GELOTOLOGIJA (gelos, gr.reč - smeh). 

Svetski dan smeha osmislio je 1998. godine indijski lekar Madan Katarija, osnivač JOGE SMEHA, jedinstvene tehnike vežbanja koja kombinuje grupni smeh i disanje. Pokret je počeo 1995. godine u parku, u Bombaju. Dr Katarija je sa još četiri osobe, koje je zainteresovao za svoju ideju, otišao u park. Pričali su viceve i smejali se, a s vremena na vreme su im se pridruživali ostali prolaznici. Kada su potrošili viceve i shvatili da više nisu mogli da izazivaju smeh, lekar je obećao da će smisliti kako da se do smeha dođe na drugačiji način. Smislio je sistem vežbi koje izazivaju smeh. Vežbe disanja uzete iz joge, vežbe istezanja kao i tehnike stimulisanja smeha. Ovaj sistem je veoma brzo postao popularan širom sveta. Danas u svetu ima oko 6000 klubova smeha u 60 zemalja.

Kakav god da vam je dan, i šta god da vam se loše ili dobro dogodilo, morate bar jednom dnevno da se nasmejete. Nema ništa lepše nego kada vidite fine bore oko očiju, ili simpatične jamice na obrazima. Danas imate jedan više razlog za smeh, jer je danas svetski dan osmeha. Želimo vam da se svaki dan smejete, mamite osmehe i brišete suze od smeha!

Pripremili smo knjige koje će vam zasigurno izmamiti osmeh na licu.

Naše radon vreme je od 8 do 20 časova svakog radnog dana.

Dobro nam došli!