Izložba skulptura u kamenu i drvetu Prof. dr Vlaste Miladinovića

20.12.2013.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u sredu 25. decembra 2013., u 13h priređuje svečano otvaranje izložba „Skulpture u kamenu i drvetu“ Vlastimira Vlaste Miladinovića pod nazivom „Skulpture za gledanje i dodirivanje“.
Mesto okupljanja : Galerija Centra za kulturu Kladovo. 

Izdavajamo iz izrčene kritike Emine Ćirić, istoričara umetnosti i novinara

„Tradicionalni vajarski izraz, ostvaren u punoj plastici, u izvornom materijalu, kamenu ili drvetu osnovno je likovno opredeljenje Vlaste Miladinovića. Poštujući prirodu materijala, on joj se ne suprostavlja, već je podržava, vešto koristeći spontane kolorističke varijacije ili formu. Svojom imaginacijom on ne napada materijal, već pomaže liku da izađe iz materije. Poštujući prirodu kao najboljeg i najmudrijeg vajara, nastoji da sledi put, pa traga za prirodnom šarom u drvetu i kamenu, za asocijativnim oblicima, koje samo treba probuditi i pustiti da izrone.

Statue i portreti koje on kleše u kamenu na tradicionalan način, kako to čine vajari od pamtiveka do danas, imaju jasne, ali svedene, pročišćene forme, uz snažne asocijativne elemente, po ugledu na domaće majstorije iz prve polovine prošlog veka.

Osnovna snaga stvaralačkog opusa Vlaste Miladinovića su upravo psihološke studije, portreti uhvaćeni u određenom  momentu, u emociji, raspoloženju, osećanju, grimasi, maniru …

Kako tematski, tako i izražajno razlikuju se njegovi radovi u kamenu i drvetu. Dok na jednoj strani neguje erotsku notu svojih putenih žena i strasnih parova razgolićenih u krošnji drveća, s druge strane u kamenu radi uglavnom portrete u punoj plastici.

Ovaj likovni put vodi i ka onoj proverenoj, samo tradicionalnoj skulpturi bliskoj formi, koja pored svih likovnih vrednosti nosi još jednu komponentu: taktilnu. Naime sve druge umetnosti nisu u stanju da angažuju čulo dodira, dok je skulptura, koja im tu mogućnost, veoma retko koristi. Ove skulpture, koje je kao svoju nužnu potrebu stvarao i stvara Miladinović, prosto se nameću, traže da ih čovek dotakne, pomiluje, da fizički uspostavi kontakt sa likovnim delom.

Zato i ceo koncept izložbe skulptura za gledanje i dodirivanje nosi još jednu poruku – da je umetnik taj koji vraća savremenog čoveka ponovo u kontakt sa prirodom, sa njenim oblicima, materijalima, ali i sa njenim izvornim energijama. Kao što Milanović izvlači lik ili pokret iz kamena ili drveta, dajući nov život, tako i postojećem životu gledaoca daje novu energiju i nov doživljaj forme.

Ovakva izložba vraća likovnu publiku, koja je odnegovala ukus na savremenoj skulpturi, potpuno apstraktnoj i odmaknutoj od tradicije, proverenoj estetici i osvedočenim oblicima za prepoznavanje i ogledanje. Lepota kojom plene ove skulpture, njihova čistota i neposrednost izazivaju emocije pune naboja, ali i spokoj i radost.“

Biografija Vlastimira Vlaste Miladinovića

Rođen je u Kamenarima kod Kruševca 1940. godine. U svojoj bogatoj pedagoškoj biografiji prošao je gotovo sve statuse, od učitelja do univerzitetskog profesora. Predavao je metodiku likovne kulture studentima Defektološkog fakulteta u Beogradu. Celog života traži lepšu stranu stvarnosti, dajući prednost prirodi i čoveku. Vajarstvo je izabralo njega, jer mu je pokazalo put do radosti, pokazalo kako da raznorodne oblike oslobodi iza kamena i drveta. Zato koristi (levom rukom) nožić, dleto, špic  niz originalnih alata koje je sebi prilagodio. Dugo je te svoje skulpture držao u svom lepom dvorištu, samo za oči svojih najbližih i na izložbama.

Njegove skulpture bile su predstavljene na nekoliko kolektivnih izložbi:

-          Izložba slikarsko-vajarske kolonije „Između dva mosta“, Novi Sad 2001.

-          Kolektivna izložba – galerija „Alta Mira“, Umka 2002.

-          Kolektivna izložba – Skupština opštine, Čukarica 2002.

-          Izložba u čast 30. godina Defektološkog fakulteta, Centar Sava Beograd 2002.

-          Kolektivna izložba u Ruskom domu,

-          Kolektivna izložba u Galeriji Vizantija,

Samostalne izložbe:

-          Kuća Đure Jakšića, Beograd

-          Centralni dom vojske, Beograd

-          Galerija Narodnog pozorišta, Kruševac

-          Galerija Vizantija, Beograd

-          Pres centar, Beograd

Živi i stvara na Umci.