Izložba slika “Biblioteke u oku umetnika” i promocija personalizovane poštanske markice

27.10.2023.

Библиотека "Центар за културу" Кладово након дугогодишњих напора и истраживања дошла је у посед документа који потврђује чињеницу да је 1. новембра 1873. године у варошици Кладово постојала прва Читаоница. О томе сведочи извештај управника Читаонице, Младена Красојевића, иначе ондашњег учитеља.

У уме јубилеја вредног поштовања, 150 година касније, на исти дан, 1. новембра 2023. године са почетком у 12.00 часова, Библиотека "Центар за културу" Кладово свечано ће отворити изложбу уметничких слика "Библиотеке у оку уметника" и промовисати своју персонализовану поштанску маркицу коју је израдила ПТТ Србије и симболично обележити век и по постојања читалишта на подручју општине Кладово. 

Реч на отварању: 

Жаклина Николић, директорка Библиотеке „Центар за културу“ Кладово

МА Синиша Голубовић, руководилац пројекта „Библиотеке у оку уметника“ виши дипл. библиотекар Библиотеке "Вук Караџић" из Алексинца

Мића Скрлатовић, ликовни уметник из Костола
Представник оснивача

Први део програма:

Изложба уметничких слика "Библиотеке у оку уметника" удружило је више  библиотека из целе Србије. У питању је изложба уметничких радова инспирисаних зградама 22 библиотеке у Србији, која је резултат пројекта Секције за културне и образовне програме Библиотекарског друштва Србије.

Повод је 75 година рада Библиотекарског друштва Србије.

 

Пројекат подразумева ангажовање истакнутих локалних ликовних ствараоца који су у слободној техници, на сликарском платну, овековечили архитектонска здања јавних библиотека из своје средине. Жеља је да подсетимо да Библиотеке представљају знаменитост сваког града и да су храмови културе своје локалне заједнице. Раде и функционишу у различитим просторима, а статистика говори да преко 80% њих нема адекватан простор. Неке библиотеке су оронула или застарела здања али неке су заштићени споменици културе и велелепна и фунтуристичка здања.

Циљ пројекта је да се повећа видиљивост јавних библиотека и истакне вишеслојни значај библиотека као носилаца идентитета народа, важних знаменитости локалне средине и значајних институција културе  једне земље.

Циљ је и истицање потребе да се за библиотеке граде функционално опремљени простори у корист грађана и корисника услуга библотека, затим  повезивање јавних библиотека Србије и истицање рада локалних ликовних уметника.

На промоцији ће бити приказан кратак филм о учесницима пројекта, промовисан на  Међународној конференцији Библиотекарског друштва Србије која је у децембру 2022.

Изложба је путујућа и од 14. фебруара до новембра 2023. године обишала је следеће градове и библиотеке:

1. Градска библиотека  "Атанасије Стојковић, Рума - почетак циклуса путујуће изожбе,
2. Градска библиотека у  Новом Саду, 

3. Библиотека “Влада Аксентијевић”-  Обреновац,

4. Библиотека “Глигорије Возаровић”- Сремска Митровица

5. Народна библиотека Осечина,

6. Библиотека “Димитрије Туцовић”- Лазаревац,

7. Народна библиотека “Др Милован Спасић”- Рековац,

8. Библиотека “Вук Караџић”- Баточина,

9. Народна библиотека  Мерошина,

10. Јавна библиотека Дољевац,

11. Библиотека “Бранко Радичевић”- Лебане,

12. Народна библиотека “Антоније Поповић” – Трговиште,

13. Народна библиотека “Стеван Сремац”- Сокобања,

14. Библиотека “Србољуб Митић”- Мало Црниће,

15. Народна библиотека “Вук Караџић”- Велико Градиште,

16. Библиотека “Центар за културу”- Кладово – завршетак циклуса путујуће изложбе.

Библиотека у Кладову је ангажовала сликара Мићу Скрлатовића из Костола који је техником уље на платну, дочарава изглед објекта библиотеке у Кладову, својеврсног локалног културног центра.

 

Други део програма:

Промоција персонализоване поштанске маркице Библиотеке „Центар за културу“ Кладово коју је креирала Пошта Србије поводом 150 година читалишта на подручју општине Кладово.

Маркицу представља руководилац пројекта, Жаклина Николић, дипл. библиотекар саветник и директорка Библиотеке у Кладову.

Персонализована маркица се израђена са намером да обележи значајан догађај и сачува успомена на важан јубилеј једине установе културе на подручју општине Кладово.

Пројекат је суфинансиран од стране Министарства културе Републике Србије