Izložba slika Đorđa Jokovića

21.09.2011.

Izložba slika Đorđa Jokovića, pod nazivom „Retrospektiva“, otvara se u petak 23. septembra 2011. godine u galeriji Centra za kulturu Kladovo.

Samouki slikar Joković, rođen je 1936. u Petrovom Selu kod Kladova. Od 1959. aktivno se bavi slikarskim radom  i organizovanjem likovnog život u Kruševcu, gde sada živi. Inicijator je organizovanja prve likovne kolonije „Miloje Zakić“ u Jastrebcu, kojom je rukovodio od 1986. do 1991., kao i radom kolonije „Trajal“. Inicijator je mnogobrojnih uspešnih likovnih klubova. Izlagač na mnogobrojnim grupnim i pojedinačnim izložbama. Više puta, izlagao je i u Kladovu.

O njegovom likovnom radu, publicista Miomir Ristović, kaže; „Za one koji se temeljitije i analitičnije bave poreklom i nastankom umetničkog čina dosadašnje delo ovog umetnika može da bude vrlo inspirativno jer se na njegovom primeru najimpresivnije dokazuje ona prastara teza da autentičan umetnik dugo ostaje radoznalo i maštovito dete, u čijem svakom gestu se prepoznaje divota i čistota igre i fantazije kao najintezivnih poriva bez kojih je nezamisliv sam stvaralački proces. Otuda na njegovim platnima preovladaju pitomi tonovi, nežno, gotovo naivno sagledavanje plenera, a u pejzažu Jokovića pronalazi takve prizore i situacije dostojne najviših domašaja likovnog transponovanja svakodnevnice i snoviđenja“.