Izložba umetnika iz Kladova “Naši portreti”

01.07.2013.

Izložba slika i crteža “Naši portreti” je umetnički opus likovnih umetnika iz Kladova koji žive i rade van svog mesta rodjenja.

Sanja Stojanović, Olivera Milunović i Miroslav Stevanović su izložili svoje radove na izložbi koja je priređena u sklopu proslave obeležavanja 50 godina postojanja i rada Gimnazije u Kladovu.

Izložba je otvorena na Vidovadan 28. juna 2013. godine u Galeriji Centra za kulturu Kladovo.

Reč na otvaranju su imali profesor likovne umetnosti Neško Dragišić, koji je u gimnazijskim danima podsticao njihovu umetničku kreativnost i direktor Centra za kulturu Kladovo Žaklina Nikolić, koja im je priređivala prve samostalne izložbe i radionice.

Centar za kulturu Kladovo sa zadovoljstvom je prihvatio da ugosti i prezentuje izložbu svojoj široj javnosti do 15. jula 2013. godine.

 

Izlagači radova:

 

Sanja Stojanović

Rođena 1971. u Kladovu. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 1997. godine.

Radila kao restaurator-saradnik tima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od 1997. – 2002. godine. Kao restaurator radila u Galeriji Matice srpske u Novom  Sadu  1999. godine.

Učestvovala  na mnogim  grupnim  izložbama.

Od 2002. -2013. radila u timu  mr.Mirjane Milić  za  izradu  sakralnih mozaika.

2003. godine  radila  na  živopisanju hrama Svete Trojice  u Ljubičevcu kod Kladova.

Izvodila oslikavanje  ikona za iconostas hrama Kozme  i Damjana  u  Zagorici  kod  Topole 2006. godine.

Stalno  zaposlena  u „Teho  art  Beograd „  školi za  mašinstvo  i umetničke  zanate od 2001.godine.

Prvu  samostalnu  izložbu  priredio  je  Centar za  kulturu  Kladovo,  januara  1998.godine. Izložba  je nosila  naziv „Studija  i igra „.

Živi i radi  u Beogradu .

 

Miroslav Stevanović

Rođen 1977. godine  u Kladovu  gde je završio  Gimnaziju. 1999.godine upisije Falkultet primenjenih  umetnosti  i dizajna,  na kome  je diplomirao 2007. godine na zidnom slikarstvu.

Još za vreme studija svoj rad  prezentuje  na više samostalnih i kolektivnih izložbi, a takođe  je učesnik likovnih kolonija. Bavi se  honorarnim  radom u likovnoj i pozorišnoj  sekciji  Centra za kulturu  Kladovo.

2004. godine vodi likovne radionice  sa  školskom  decom  i organizacije  projekte  sa 14 osnovnih škola  u Bosni  i Hercegovini,Hrvatskoj, Crnoj Gori  i Srbiji.

Organizuje  i likovnu radionicu  u Centru za smeštaj  i dnevni  boravak  dece  i omladine  ometane  u razvoju  u Beogradu. Pored zidnog  slikarstva  bavi  se  i drugim slikarskim tehnikama  i  vizuelnim  umetnostima, pretežno  uljem  na  platnu, akrilom, akvarelom, crtežom, kolažom, performansom, filmom.

Kao  samostalni  umetnik  živi  i radi u Beogradu.

 

Olivera Milunović

Rođena u Kladovu 1977. Diplomirala  je dizajn  tekstila  na  Fakultetu  za  primenjenu  umetnost  i dizajin  Univerziteta  u Beogradu 2005.

Od 2009. je član ULUPUDS –a, a  u međuvremenu  učesnik  brojnih  kolektivnih  i samostalnih  izložbi,  kao  i  modernih  revija.

Pored  slikanja  na  svili  i drugim  materijalima  bavi se  i izradom  tapiserija. Autor  je  I rukovodilac  umetničkih  radionica  za  decu  i  odrasle. Njene ešarpe unikatnog  dizajna  proglašene  su 2011.  za autentične suvenire  gradova Pančeva i Beograda.

Kao samostalni  umetnik, živi  i stvara  u Vinči.