Junsko okupljanje Kluba ljubitelja čitanja

24.06.2016.

U Biblioteci „Centar za kulturu Kladovo“ u sredu 29. juna  2016. godine od 18 sati okupiće se članovi Kluba ljubitelja čitanja.
Tema junskog okupljanja Kluba je četristo godina od smrti Vilijama Šekspira velikana engleske i svetske književnosti, pa se tim povodom čitaju drame „Bur“, „Mletački trgovac“ i „Mnogo buke ni oko čega“.

 

Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svetu. Književnik je najveći dio svog opusa napisao između 1590. i 1613.

Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorijske drame, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. veka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali "Hamlet", "Kralj Lir" i "Magbet", pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku. Šekspir je bio ugledan pesnik i pozorišni pisac još za života, ali njegova reputacija nije dostigla današnje razmjere prije 19. veka.

Romantičari su naročito isticali Šekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola.

Od 20. veka, Šekspirova djela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima širom svijeta.

Dan pre smrti Viljama Šekspira, preminuo je drugi velikan svetske književnosti, Migel de Servantes, u čijoj se rodnoj Španiji ove godine obilježava takođe 400 godina od njegove smrti.