Junsko okupljanje kluba ljubitelja čitanja

22.06.2015.

Biblioteka „Centar za kulturu“  Kladovo u utorak 23. juna 2015. godine u 18 časova,  okuplja svoje članove Kluba ljubitelja čitanja, u biblioteci. Razgovaraće se o romanu „ I dalje Alis“, autorke Lise Đenove.

„Alis Hauland je srećno udata žena i majka troje odrasle dece. Cenjen je profesor na Harvardu i na vrhuncu profesionalnog uspeha primećuje da njen um polako ali sigurno osvaja zaborav. Zbunjena pomračenjem misli i sve učestalijim gubljenjem pamćenja, Alis odlazi na lekarski pregled na kojem joj dijagnosticiraju ranu Alchajmerovu bolest. Uprkos strašnoj bolesti i činjenici da gubi kontrolu nad sopstvenim umom, Alis daje sve od sebe da živi kao i ranije iz časa u čas. Ali bolest ubrzano napreduje i Alis više nije kadra da radi, ne prepoznaje sopstvenu decu i ne može da brine o sebi.
Na trenutke srceparajući, a pre svega inspirativan i strašan, roman „I dalje Alis“ podrobno i veoma realistično opisuje život, osećanja i razmišljanja osobe koja boluje od demencije izazvane opakom Alchajmerovom bolešću. Ali ovo nije priča samo o obolelom, već i o njegovoj porodici koja jednako pati i trpi. 
„I dalje Alis“ s laserskom preciznošću osvetljava život ljudi obolelih od demencije i njihovih bližnjih – ističe Kerol Maliken, osnivač Mreže podrške obolelima od demencije SAD

Lisa Đenova (1970) je doktorirala nauku o nervnom sistemu na Harvardu i piše kolumne za Nacionalno udruženje za borbu protiv Alchajmerove bolesti. Živi u Masačusetsu. Ovo je njen prvi roman, a napisala je i roman Left Neglected.

U prilog sadržaju tematskog ronama, jedna od članica Kluba ljubitelja čitanja, Gordana Mrkonjić, po struci dipl.farmaceut, održaće predavanje o Alcahjmerovoj bolesti.

Po romanu je snimljen film. Trajler možete pogledati ovde;

https://www.youtube.com/watch?v=ZrXrZ5iiR0o