KROKODOKODIL festival književnosti i ilustracije za decu u Kladovu

04.04.2019.

Mesec knjige i čitanja u Kladovu i dalje traje! Radujemo se realizaciji novog projekta „U tuđim patikama“ koji se održava u okviru Festivala književnosti i ilustracije za decu „KROKODOKODIL“ posvećen toleranciji i prihvatanju različitosti.

Festival KROKODOKODIL, koji zajednički organizuju beogradska udruženja KROKODIL i OK – Obrazovanje i kultura, u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanja, kao i odgajanje nove čitalačke publike.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, svoje najmlađe korisnike uključuje u interaktivni multimedijalni projekat, koji će realizovati Jasminka Petrović renomirani pripovedač i srpska savremena spisateljica za decu i mlade.

Omiljena književnica za decu Jasminka Petrović, predstaviće uzbudljiv i fantastični svet u kojem živimo kroz četiri odabrane knjige i pokrenuće razgovor sa mališanima o pitanjima i odnosu sredine prema deci koja su na neki način drugačija od većine.

Knjige koje će biti prikazane u okviru festivala su:

„Riko, Oskar i tajanstvene senke“ nemačkog pisca Andreasa Štajnhefela (Odiseja),

„Superuvce“, strip novelu Sisi Bel (Čarobna knjiga),

„Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca“ Šermana Aleksija (Urban Reads) i

„O mačkama, notama i bubama“, Jasminke Petrović (Kreativni centar).

 

Festival se u istočnoj Srbiji organizuje u Narodnoj biblioteci Bor 9. aprila, a u kladovskoj biblioteci 10. aprila2019. godine. Tačno vreme ćemo naknadno objaviti.

 

Istorijat Festivala KROKODOKODIL:

Festival je prvi put održan u aprilu 2013. godine u Kulturnom centru Majdan, sa temom „Kako nastaje knjiga“, i na festivalu su nastupali spisateljsko – ilustratorski parovi Jasminka Petrović i Bob Živković iz Srbije, i Ana Đokić i Darko Macan iz Hrvatske, uz pomoć voditelja Raše Popova.

Godine 2014. festival je za centralnu temu imao horor priču, s naslovom „Kako pobeći iz horor priče“ i održan je 15. oktobra u pozorištu Dadov.

Godine 2015. tema je bila odnos dečje književnosti i dečjeg filma „Biblioskop“, i održan je 21. oktobra u Dadovu.

Godine 2016. festival se bavio bajkama u književnosti pod nazivom Kako su Lola i Ivica spasili bajke” i održan je 16.11. u Dečijem kulturnom centru.

Godine 2017. tema je bila putovanje u književnosti za decu, i održan je 17.11. u Dadovu pod nazivom „Putovanje u središte knjige“.

Godine 2018. „U tuđim patikama“ postavio je novu temu – poštovanje različitosti. Namera festivala je da kroz četiri odabrane knjige ispita i postavi pitanja o odnosu sredine prema deci koja su na neki način drugačija od većine.  Festival je započet 12. oktobra 2018. (kada je održana centralna manifestacija u Omladinskom pozorištu Dadov u Beogradu) pa će trajati do kraja juna 2019. godine. Za razliku od prethodnih godina, ove i 2019. godine, festival će biti putujući i gostovaće u brojnim gradovima i selima u Srbiji (Pančevo, Apatin, selo Minićevo kod Knjaževca, selo Brestovac kod Bora, Kladovo, Bačka Topola, Lazarevac, sela Budisava i Kać kod Novog Sada, selo Grabovac kod Obrenovca, Jagodina...). Želja je da se što više dece uključi u ovaj projekat.

 

Korisni linkovi:

Festival:
http://www.krokodil.rs/krokodokodil/

Književnica Jasmina Petrović:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%B0%D1%81%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

 https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1314654