Kazan Kult Kladovo - 10. međunarodna konferencija o nematerijalnom kulturnom nasleđu

16.08.2022.

 Međunarodnu manifestaciju Kazan Kult Kladovo 20. avgusta 2022.godine organizuje Biblioteka „Centar za kulturu Kladovo“, u saradnji sa udruženjem „Dunavfestom“ i Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Manifestacija je od osnivanja 2012. godine, posvećena očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog značaja i edukaciji stručne javnosti i lokalne zajednice i podrazumeva organizovanje naučne konferencije. Ovogodišnja centralna tema je „Uloga nematerijalnog kulturnog nasleđa u razvoju lokalnih zajednica – Kako upravljati kulturnim nasleđem?“.

Pored konferencije, planirano je i organizovanje tematskih edukativnih radionica, izložbene aktivnosti, promocija knjiga i muzičko-scenski nastup, kroz koje bi se lokalna zajednica podstakla da prepozna ove aspekte nematerijalnog kulturnog nasleđa i uključi se u njihovu zaštitu i korišćenju i promociji.

Okosnicu ovogodišnjeg “Kazan Kulta” čini sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. I to se pre svega ogleda kroz očuvanje i promovisanje nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, u zemlji i inostranstvu, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice i bolje međunarodne vidljivosti. 
"Ova tema je izuzetno važna u ovom trenutku za opštinu Kladovo obzirom da se privode kraju radovi na uređenje tvrđave Fetislam, ističe Žaklina Nikolić, organizator. Naime, završava se revitalizacija Fetislama za koju je 1,3 miliona evra za obnovu obezbedila Evropska unija kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. Ovim projektom obuhvaćeni su Varoš kapija i prateći lagumi, a u Malom gradu ulazna kapija i Letnja pozornica, što će oživeti velelepnu tvrđavu i ubaciti je na mapu sedam vidljivih i uređenih tvrđava na Dunavu".

Program konferencije  nematerijalnog kulturnog nasleđa „Uloga nematerijalnog kulturnog nasleđa u razvoju lokalnih zajednica – Kako upravljati kulturnim nasleđem?“

Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo, pozdrava reč domaćina manifestacije

Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo, pozdravna reč učesnicima konferencije

Nebojša Bradić, reditelj, predsednik Dunav fest "Uloga umetnika i umetničkih organizacija u revitalizaciji kulturne baštine"   

Jasna Zrnović, ekspert za kulturnu diplomatiju "Kulturna diplomatija  i očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa"

 Katarina Jovanović, profesorka Fakulteta muzičkih umetnosti "Kozart – jedinstveni spoj umetničke muzike i tradicije vinara Župe"

Ljubiša Jovanović, profesor FMU "Festival BUNT, nove kulturne prakse"

Iskra Maksimović, direktorka „Tvrđava Golubački grad“ "Upravljanje kulturnim dobrom u okviru Turističkog prostora"

Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacija Veliko Gradište "Aktivnosti Ramske tvrđave"

Staša Babić, profesor Filološki fakultet, "Arheologija sadašnjosti - (ne)materijalno nasleđe"

Zoran Hamović, glavni urednik izdavačke kuće „Klio“ "Privatne inicijative u jačanju regionalne vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa"

Aleksandar Milosavljević, teatrolog "Očuvanje nematerijalne baštine, lokalne zajednice i pozorišni festivali"

Dr Miloš Matić muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu, predsednik Komisije za upis u nacionalni registar NKN "Uloga ustanova kulturnog nasleđa  u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa"

dr Marko Stojanović muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu "Lokalno nematerijalno kulturno nasleđe –turizam i živo nasleđe"

Suzana Antić muzejski savetnik Narodnog muzeja Zaječar "Očuvanje veštine ćurčijskog zanata u Zaječaru"

Miloš Jakovljević, kustos etnolog Narodnog muzeja u Zaječaru "Sviranje na kavalu – promocija u svetu"

Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajina Negotin "Kulturno nasleđe Negotinske Krajine"

Desislava Ivanova, direktorka Regionalne biblioteke "Mihalaki Georgiev" Vidin, Bugarska "Zavičajna uloga biblioteke u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa"

Hristina Kirilova, direktorka Regionalnog istorijskog Muzeja Vidin, Bugarska "Srednjovekovna tvrđava baba Vida u Vidinu"

Aleksandra Vasiljević, direktorka Turističke organizacije opštine Kladovo "Revitalizacija srednjovekovne tvrđave Fetislam u Kladovu"

Žaklina Nikolič, direktor Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo "Biblioteke i kulturni turizam i međunarodna praksa sa susednom Rumunijom i Bugarskom"

Obilazak tvrđave Fetislam, Arheološkog muzeja Đerdapa i arheoloških lokaliteta na području opštine Kladovo

U večernjim satima na letnjoj pozornici Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo sa početkom u 19.00 časova predstavlja se knjiga „NASLEĐE RIMA“ Kris Vikam.

Govore: Staša Babić, Zoran Hamović

Sledi mali koncert; Miloš Jakovljević, kavalista i Anđelina Jovanović, učenica OMŠ „Konstantin Babić“ Kladovo

i izložba PODUNAVSKE SLIKE. akademskog slikara Veljka Mihajlović

Manifestaciju sufanansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije uz podršku opštine Kladovo.


Koristan link o tvrđavi Fetislam; https://www.danas.rs/vesti/drustvo/zavrsetak-radova-na-revitalizaciji-tvrdjave-fetislam-u-kladovu-ocekuje-se-u-julu-2022-godine/