"Kladovo kroz vreme"

05.11.2016.

Prikupljanje starih fotografija, razglednica, dokumenata, čestitki, plakata, geografske karte, mape ..

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo pokreće projekat „Kultura sećanja“ i poziva sve građane opštine Kladovo i okoline koji u privatnim porodičnim kolekcijama poseduju stare fotografije našeg grada i okoline, razglednice ali i stare dokumente, da nam pomognu u stvaranju izložbe pod nazivom „Kladovo kroz vreme“.

Izložba će prikazati naš grad i opštinu kroz vreme, običaje, razne društvene i privatne događaje kako se Kladovo razvijalo i dobijalo sadašnji izgled i status.

U prilog tome sve fotografije sa javnih događaja (objekti, javni skupovi, kulturni i  sportski događaji, školske priredbe, maskenbali za decu, igranke, radovi na selu, događaji na vodi, vojničke i ratne fotografije, stare tapije, karte, rukopisi, dokumenti, porodične fotografije iz što starijeg perioda … i sve ostalo što može biti upotrebljivo i zanimljivo …) dobro su nam došli.

Sličnu akciju, pokrenuli smo 2002. godine, nakon koje je nastala izložba fotografija „Staro Kladovo“.  Rezultat toga je 160 prikupljenih fotografija koje sada čine deo zavičajnog fonda biblioteke a ukras su u mnogim domovima, lokalima, digitalnim portalima i sl.

Opširnije o tome na:

http://www.kulturakladovo.rs/vest--Izlozba-fotografija-%E2%80%9EStaro-Kladovo%E2%80%9C--_295

Zahvalni na Vašem interesovanju, obavljujemo poziv 7. novembra 2016., i prvi presek stanja biće objavljen za 3 meseca, a zatim na 6 meseci.

Želimo da Vas upoznamo sa postupkom prikupljanja fotografija, razglednica, dokumenata …

Postupak:
Sve što želite da date na uvid možete doneti lično na sledeće adrese:

Dom kulture - Biblioteka (Dunavska ulica br:7), radno vreme od 07č do 20č

Dom omladine – Uprava – I sprat, radno vreme od 07č do 15č

Info: 019/808-146, 019/807-707 i e-mejl adresa: kulturakld@gmail.com

Dokumenta možete poslati i na elektoronsku adresu (molimo da format bude u kvalitetnoj rezoluciji). E-mejl adresa: kulturakld@gmail.com

Prikupljene fotografije i dokumenta, prvo se evidentiraju od strane poklonodavca i primaoca (biblioteke) u posebno pripremljenom evidencionom listu koji vodi bibliotekar.

Veoma je važno da se daju svi podaci o fotografiji ili dokumentu (godina, imena lica, nazivi objekata, razlog okupljanja i slično ..).

Poklonodavac daje bibliotekaru dokument na skeniranje koji se odmah vraća, ili ga poklanja biblioteci, o čemu se poklonodavac pismeno izjašnjava.

Svi predati dokumenti se prikupljaju, selektuju i digitalno obrađuju i pripremaju za izložbu „Kladovo kroz vreme“ i biće deo Zavičajnog fonda biblioteke.

Na osnovu prikupljenih fotografija i dokumenta obaviće se istraživanja koja će se predstaviti na tribinama i izložbama o čemu će javnost biti obaveštena.

Evidentirane fotografije i dokumenta, objavljivaće se na društvenoj mreži „Fejsbuk“ u posebnoj grupi čiji je administrator zaposleni iz biblioteke

https://www.facebook.com/Kladovo-KROZ-VREME-559276824283674/

Rukovodilac projekta „Kultura sećanja“ je Žaklina Nikolić, viši bibliotekar.

Očekujemo Vaše učešće u želji da otkrijemo bogatsvo i lepotu Kladova koje se kroz vreme razvijalo.