Kladovo predstavlja Srbiju na Festivalu bibliobusa u Mariboru

02.09.2012.Udruženje bibliotekara Slovenije u saradnji sa Sekcijom za opšte i putujuće knjižnice, organizuje stručni skup i Festival bibliobusa pod nazivom „Knjižničar v akciji“, od 05. do 08. septembra 2012.

Maribor, evropska prestonica kulture za 2012. godinu, spremno dočekuje bibliotekare iz Holandije, Mađarske, Italije, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Domaćini već više godina strukovno okupljaju bibliotekare i biblioteke na točkovima koje su sve više zastupljene i predstavljaju savremen način popularizacije knjige u naseljima koja su nepristupačna, u seoskim sredinama, u mestima gde ima manji broj stanovnika i sl., u želji da razvijaju dostupnosti knjiga, čitanje i čitalaštvo.

Nakon razmene praktičnih iskustava, izlaganja video prezentacija i stručnih referata, kao i sumiranje rezultata, svi učesnisi Festivala bibliobusa, u koloni od 20-ak bibliobusa, kreću u susedni grad Ptuj gde će se organizovati tzv. svečana parada biblioteka na točkovima.

Dok Slovenija i susedna Hrvatska imaju po 12  bibliobusa, Mađarska 28, u Srbiji postoje tek tri. O iskustvima i rezultatima rada bibliobusa iz Prijepolja, Aleksinca i Kladova, stručni referat i video prezentaciju priprema Žaklina Nikolić direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ iz Kladova.

Na Festival bibliobusa, ovog puta, Kladovo i još nekoliko grdova iz Hrvatske, Holandije i Mađarske, ne nastupa sa svojim vozilom, zbog velikih troškova puta i komplikovanog carinskog postupka.

Kladovo je 2010. godine od svojih partnera iz Vandeje, iz zapadnog dela Francuske, dobilo na poklon nov bibliobus, specijalno adaptirano vozilo marke „Iveko“, koji ima sve uslove za rad pokretne biblioteke i koje aktivno obilazi naselja opštine Kladovo.