Kladovo predstavlja Srbiju na međunarodnom skupu pokretnih biblioteka u Hrvatskoj

13.04.2015.

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ iz Bjelovara, organizator je međunarodnog stručnog skupa bibliotekara na temu „Bibliobus dolazi! Pokretne knjižnice kao dio knjižnične mreže“. 12. okrugli stol o pokretnim bibliotekama u Republici Hrvatskoj i 6. festival hrvatskih bibliobusa, najavljuje okupljanje domaćih predavača i goste iz Mađarske, Slovenije i Srbije, gde će pored stručnog izlagačkog dela skupa , biti predstavljeni desetak bibliobusa sa raznih strana Hrvatske i bibliobus iz Mađarske iz Pečuha.

Bibliobusnu praksu Srbije, stručnim radom i vizuelnom prezentacijom, predstavlja Žaklina Nikolić viši bibliotekar i direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

U Srbiji samo tri grada / tri biblioteke, mogu da se pohvale radom pokretnih biblioteka i to Prijepolje, Aleksinac i Kladovo.

16. i 17.aprila 2015. , Bjelovar postaje centar  festivalskog predstavljanja pokretnih biblioteka.

Organizatori jednog od najvažnijih skupova u regionu su  Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice HKD-a, a suorganizatori  Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar i i Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

Sličan međunarodni skup bibliotekara, organizovan je 2013. godine u Koprivnici, što ukazuje da Hrvatska dosta ulaže u razvoj kulture čianja u ruralnim sredinama i ceni iskustva susednih država.

Koristan link:
 http://www.kulturakladovo.rs/krojacpanel/moduls/1.vesti/cms/view.php?iIDHTMLElementParent=-1&ModulePath=moduls/1.vesti