Kladovo učesnik studijske posete Novom Sadu i tribine Puls kulturnog nasleđa u organizaciji projekta EUzatebe

23.10.2022.

Da je kulturno nasleđe u Srbiji itekako živo pokazala je tribina Puls kulturnog nasleđa koju je organizovao EU info point u Novom Sadu, zajedno sa partnerima sa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Puls kulturnog nasleđa deo je dvodnevne posete radnika u kulturi Istočne Srbije Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2022.

Cilj posete je povezivanje kulturnih institucija Vojvodine i istočne Srbije, kao i međusobna razmena znanja u oblasti kulture, promocije i inovacija.

Nakon zvaničnog upoznavanja i predstavljanja učesnika u kulturnoj stanici “Svilara”, organizovana je poseta Galerije Matice Srspske i vođenje kroz izložbe srpskih slikara Uroša Predića i Save Šumanovića.

U večernjem terminu u prostoru Gradske biblioteke Novi Sad, organizovana je tribina "Puls kulturnog nasleđa" a o značaju kulturnog značaja razgovarali su;

dr Slavica Vujović, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Kulturni predeo Bača

Violeta Đerković, Kulturne stanice

Žaklina Nikolić, Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo

Vujadin Milošević, Narodni muzej "Zaječar"

Stanka Čoban, Etno kuća "Didina kuća" Bač

Uz moderaciju dr Milene Jokanović, Filozofski Fakultet Beograd

Uzbudljivim pričama i ponosnim prezentacijama svojih kulturnih institucija, govornici su pokazali ljubav kulturnom nasleđu i ulozi pojedinca u očuvanju baštine.

Sutradan je delegacija imala prijem u Gradskoj kući Novog Sada gde ih je ugostio član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, istoričar i direktor Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada Mr Siniša Jokić, magistar istorijskih nauka.  

U inspirativnom dijalogu delegacija istočne Srbije i iz prve ruke se uverila kako kulturno nasleđe doprinosi bogatstvu jednog grada i održava njegov puls živim.

Nakon toga se obišla prelepa Petrovaradinska tvrđava, gornja tvrđava i podzemna vojna galerija, popularne Katakombe i tuneli.
Saradnja ovde ne staje već se nastavlja u cilju promovisanja Donjeg Podunavlja i Istočne Srbije.

Konkretno, u Kladovu prvi naredni program koji se najavljuje je Festival evropskog filma koji se organizuje  u periodu od 31. oktobra do 2. novembra 2022 od 19.00 časova u Biblioteci “Centar za kulturu” Kladovo.

Festival organizuje Eu info Kutak u Nišu uz podršku Cineuropa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam I od 3.do 6. novembra se nastavlja u Zaječaru u organizaciji Zaječarsko inicijative.

Korisni linkovi:

https://europa.rs/puls-kulturnog-nasledja/

https://www.instagram.com/p/Cj8-NfSIXnl/?utm_source=ig_embed&ig_rid=11926aac-58f5-4cbb-9bfd-dc5a1cfee7ae
https://www.facebook.com/EUzaturizam

https://www.facebook.com/euipnis

https://www.instagram.com/euzaturizam/

https://www.instagram.com/euinfonis/

https://www.eu-za-turizam.rs/info-sesija-za-konkurs-eu-podrska-privatnom-sektoru-u-turizmu/