"Klima, izložba pod uglom od 360°"

21.11.2016.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u saradnji sa Francuskim institutom Beograd predstavljaju izložbu "Klima, izložba pod uglom od 360°", koja kombinuje naučni pristup i umetničko stvaralaštvo na temu klimatskih promena i namenjena je širokoj publici.

Organizovana oko četiri teme, izložba kombinuje naučni pristup i umetničku fotografiju, sa ciljem da približi mladim ljudima i široj javnosti izazove sa kojima se suočava COP21. Pristupajući klimatskim promenama kroz pogled fotografa Kadira van Loizena, izložba pruža posetiocima mogućnost da analiziraju nedavne pojave koje se dešavaju na našoj planeti i poziva građane da postave pitanja o uticaju globalnog zagrevanja, njegovim uzrocima i odgovornosti ljudi za ovaj fenomen.

Uz najnovije vesti i predstavljanje podataka iz geopolitike, ekonomije, energetike, zaštite životne sredine, tehnologije i nauke koji se odnose na klimatske promene, ona predstavlja projekcije klimatologa i omogućava da se bolje razumeju neophodne mere koje treba da budu preduzete radi ublažavanje efekata klimatskih promena, kao i potrebno prilagođavanje na njih.

Pod koordinacijom ustanove Universcience, u stvaranju ove izložbe učestvovalo je više od 20 naučnika i stručnjaka, među kojima su i Nikola Ilo (specijalni izaslanik predsednika Republike za zaštitu planete) i Lorans Tubiana (ambasadorka zadužena za pregovore o klimatskim promenama).
Izložba se sastoji od šezdesetak panoa na francuskom i srpskom jeziku i namenjena je široj publici.

U saradnji sa osnovnim i srednjim školama prirediće se interaktivne radionice na temu:
Na koji način čovek doprinosi održivom razvoju? Da li je on svestan da, po svojoj prirodi, predstavlja deo biodiverziteta, ili pak nastavlja da se ponaša kao da mu ne pripada? U okviru nedeljnih naučnih radionica, profesor Stevan Jokić, osnivač programa „Ruka u testu“ u Srbiji, upućuje decu i omladinu na građanske inicijative koje svako od nas može svakodnevno da preduzme radi zaštite životne sredine

Izložba je otvorena 18. novembra 2016. u galerijskom holu Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo i ulaz je slobodan.