Koncert Biljane Krstić i grupe „Bistrik“

15.05.2013.

Bilja Krstić i Bistrik Orchestra sa muzičkim programom „Miris baštine“ gostuju u Kladovu u četvrtak 16. maja 2013. godine u Domu kulture.

Pesme koje izvodi Bilja Krstić i Bistrik Orchestra su rezultat odabira i fuzije bogate zaostavštone muzike i ritmova Srbije i šireg balkanskog područja, opreznih i pronicljivih arenžerskih postupaka u spajanju narodnog napeva i punog orkestarskog zvuka omeđenog dobrim ukusom i poznavanjem harmonskih zakonitosti. 
"Skloni smo da zaboravljamo našu narodnu umetnost i već sredinom prošlog veka  ona je potosnuta kao manje vredna ili prosta", kaže Bilja Krstić i dodaje: "Ovo je prilika da slušaoci naših koncerata čuju svu lepotu  ovih autentičnih  napeva koji predstavljaju bogat kolorit Srbije i Balkana uopšte, da zameni jedan školski čas, na kome će  se upoznati sa starim napevima i modernim vokalnim i instrumentalnim aranžmanima, koje rade etnomuzikolozi i visokoobrazovani muzicari ovog orkestra.
"Miris baštine" je most između prošlosti i novog vremena, muzika  dostupna i razumljiva svakom slušaocu. Pesme koje su se nekad pevale uz kolevku, uz rad ili na sedeljkama – kada su se ljudi družili, kada se razgovaralo. Pesme hrabre i teške  prošlosti našeg jednostavnog čoveka koji je i danas,  u novom životnom okruženju, jednako spreman da pomogne i nauči, da prepozna lepo – samo što mu je  tu lepotu potrebno otkriti, prikazati. 
Takvo autentično izvođenje napeva uz moderne aranžmane – umetnički je poduhvat koji  razumeju, poštuju i odobravaju, kako stučnjaci tako i slušaoci različitih nacionalnih, kulturnih i obrazovnih struktura.  
To je umetnost bez elitizma; narodno pevanje  uz tradicionalni ali i savremeni  instrumentarij, to je popularna muzika na ozbiljan način – i gledajući reakciju publike -  muzika koja oslobađa radost i izaziva pokret.

Povod gostovanja Biljane Krstić i Bistrika je 16. maj – Dan Hidroenergetskog i plovidbenog sistema „Đerdap 1“.  

Početak koncerta je u 20,00 sati.

Ulaz je besplatan.