Koncert kamernog hora "Salutaris" iz Belorusije

08.09.2011.

Kamerni hor „SALUTARIS“ iz Minska glavnog grada Belorusije, pobednik tradicionalnog Natpevavanja horova 46. Mokranjčevih dana u Negotinu, predstavio se celovečernjim koncertom publici u Kladovu u crkvi „Sveti Đorđe“ u subotu 10. Septembra 2011. Pod dirigentskom palicom Olge Janum, izveden je program pravoslavne i beloruske narodne muzike.

Mešoviti hor „SALUTARIS“ osnovan je 2007. Na izvođačkom repertoaru imaju renesansnu muziku, duhovnu, tradicionalnu belorusku i rusku, izvornu narodnu muziku i raznovrsne pop aranžmane. Visok profesionalni nivo interpretacija složenih programa potvrdio je niz koncerata u Sloveniji, Španiji, Italiji, Poljskoj, Bugarskoj, Nemačkoj, Litvaniji i Belorusiji. Hor je 2009.godine osvojio prvu nagradu na desetom festivalu pravoslavne muzike u Minsku, a iste godine je u saradnji sa Operskim studiom Beloruske državne muzičke akademije postavio na scenu operu „Didon i Enej“ Henrija Persla. U maju 2010.godine hor je osvojio i prvu nagradu na Internacionalnom festivalu pravoslavne crkvene muzike u Poljskoj. Dirigent Ogla Janum je duša i kreativni direktor hora „Salutaris“. Završila je Bolorusku Državnu muzičku akademiju 1994.godine kao diplomirani dirigent i pevač. Trenutno vodi i hor pri pravoslavnoj crkvi u Minsku.

Pobedniku Natpevavanja, kamernom horu „Salutaris“ i dirigentu Olgi Janum pripala je Zlatna statueta „Stevan Mokranjac“, rad akademskog vajara Nebojše Mitrića.

Osvajanjem prvog mesta na tradicionalnom natpevavanju horova, kamerni hor „Salutaris“ stekao je pravo da održi celovečernji koncert na 47. „Mokračevim danima“ iduće godine u Negotinu.

Centar za kulturu Kladovo ovim programom nastavlja tradiciju dugu već 15 godina u preuzimanju muzičkih programa sa manifestacije „Mokranjčevi dani“ koja se već 46 godina organizuje u susednom gradu Negotinu –svojevrsnom muzičkom legatu Srbije najvećem srpskom kompozitoru i dirigentu Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Tim povodom, Odlukom Upravnog odbora Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Negotin, na svečanom zatvaranju Festivala, 15. Septembra 2011.godine, direktorki Centra za kulturu Kladovo Žaklini Nikolić, biće uručena „Počasnica Festivala 46. Mokranjčevih dana“.

 Korisni linkovi:

 http://salutarischoir.org/

 http://www.domkulture-negotin.rs/

 http://www.mokranjcevi-dani.com/