Koncert srpsko- jevrejskog pevačkog društva „Braća Baruh“ i AKUD „Polet“

30.04.2012.

U sklopu obeležavanja 70 godina Kladovskog transporta, u nedelju 29. aprila, priređen je zajednički koncert, srpsko- jevrejskog pevačkog društva „Braća Baruh“ iz Beograda i AKUD „Polet“ iz Kladova.

Hor „Braća Baruh“ iz Beograda, pod dirigentskom palicom umetničkog rukovodioca Stefana Zekića, izveo je pesme duhovnog i svetovnog karaktera srpskih i jevrejskih kompozitora.

Na programu su bili; Vojislav Simić - Pošla moma na voda, Konstantin Babić - Žablja idila, S. S. Mokranjac – IX Rukovet, Aleksandar Vujić – Urukumbuzi song, Arie Levanon, arr. - Ose shalom, Daniel Faktori, arr - Hava Nagila, Joshua Jacobson, arr. - Lekho doidi; Der Rebe; Ocho kandelikas; Ani ve ata; Hey harmonica; Maiym, Maiym; Rad halaila; Zemer lakh; Simona mi Dimona; Gilad Cohen - Mizmor layla

Biografija hora:

Hor „Braća Baruh” iz Beograda osnovan je kao Srpsko-jevrejsko pevačko društvo, ustanovljeno 1879. godine sa ciljem da neguje, izvodi i čuva kulturno-umetničku baštinu i celokupnu tradiciju jevrejskog naroda koji živi na ovim prostorima. Promenilo je naziv 1962. godine u sadašnji u spomen na trojicu braće iz poznate napredne revolucionarne jevrejske porodice Baruh iz Beograda, pripadnike pokreta otpora koji su stradali u pogromima nacističkog režima tokom II svetskog rata. Džošua Džejkobson (Boston, SAD), stručnjak za jevrejsku muziku, pretpostavlja da je reč o najstarijem aktivnom jevrejskom horu na svetu. Programska politika ovog ansambla uvek je bila jasno određena i koncipirana u skladu sa njegovim delovanjem u širem kulturno-društvenom pogledu, pod kojim se podrazumeva približavanje i međusobno komuniciranje tradicija jevrejskog i srpskog naroda.  Od godine osnivanja pa do današnjih dana, hor je održao brojne koncerte i učestvovao na mnogim takmičenjima i festivalima kako u bivšoj Jugoslaviji (Jugoslovenske horske svečanosti u Nišu, Mokranjčevi dani u Negotinu, Bemus, Belef, Horovi među freskama u Beogradu i drugi), tako i u inostranstvu (Izrael, SAD, Francuska, Italija, Austrija, Švajcarska, Grčka, Holandija, Mađarska, Španija, Velika Britanije i druge). Od najznačajnijih gostovanja hora, izdvaja se koncert u dvorani Carnegie hall u Njujorku 1978. godine, kao i gostovanje hora u nekoliko navrata na najznačajnijem festivalu jevrejskih horova „Zimriya“ u Jerusalimu. Ansambl se postepeno usavršavao nastupajući sa najeminentnijim dirigentima i kompozitorima naše zemlje (S. S. Mokranjac, J. Marinković, S. Hristić, B. Babić, B. Pašćan, A. S. Vujić, D. Savić i drugi) stekavši visok nivo umetničke interpretacije kao i primerenu disciplinu u pogledu scenskog nastupa. Na repertoaru hora nalaze se reprezentativna dela muzičke literature jevrejskih i srpskih kompozitora, kao i sva značajnija dela klasičnog horskog repertoara svih stilova i epoha kao i dela savremenih autora. Među najistaknutijim vokalnim solistima sa kojima je hor imao saradnju, pažnju zavređuju imena A. Marinkovića, B. Cvejića, B. Kalef, Ð. Čakarevića, te u novije vreme J. Jovanović, S. Kocića, Ž. Ćirića i mnogih drugih.

Hor je učestvovao u nizu televizijskih i radio emisija, snimajući zapise u zemlji i inostranstvu.  Za izdavačku kuću PGP RTS hor “Braća Baruh” snimio je dve LP ploče sa jevrejskom sinagogalnom i tradicionalnom muzikom. Nakon vrlo uspesnog koncerta pod nazivom "Jerusalim od zlata" u velikoj dvorani zadužbine Ilije M. Kolarca,  snimljen je istoimeni kompakt-disk 2007.godine.   Hor “Braća Baruh” je dva puta odlikovan od strane Predsedništva države, za svoj doprinos kulturnoj afirmaciji zemlje.

Danas, hor „Braća Baruh“ u podmlađenom sastavu deluje kao sekcija pri Jevrejskoj opštini Beograd sa jednakim uspehom što, između ostalog, potvrđuje i nedavno osvojena II nagrada na Međunarodnom takmičenju pravoslavne horske muzike „Hajnowka 2011“ u Poljskoj, kao i II nagrada na Međunarodnom Ohridskom festivalu u Makedoniji.

Predsednica hora je Branka Cvejić-Mezei.

Na kraju programa, prepunu veliku salu Centra za kulturu, koju su uglavnom činili učesnici jevrejskog porodičnog seminara – Kladovo 2012, oduševilo je Amatersko kulturno-umetničko društvo  „Polet“ iz Kladova izvođenjem folklornih igara sa ovih prostora.