Konkurs "Bibliobus u vreme korone"

26.05.2021.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo raspisuje literarni konkurs na temu „Bibliobus u vreme korone".

Konkurs je namenjen svima koji prepoznaju mogućnosti i prednosti pokretne biblioteke. Šta nam je omogućio i koliko je važan bibliobus u vreme korone? Kakve su prednosti dostave knjige do udaljenih korisnika u vreme ograničenja uslovljene svetskom pandemijom Kovid-19?

Šta je Bibliobus? 

Bibliobus je pokretna biblioteka koja u obliku autobusa/kombija sa ugrađenim policama služi za dopremanje bibliotečke građe i usluga do udaljenih korisnika. Zahvaljujući njemu knjiga je dostupna većem broju ljudi. Bibliobus svakodnevno obilazi svoja stajališta u udaljenim naseljima, zadržavajući se određeno vreme na svakom od njih.

Bibliobusne službe u Srbiji aktivno organizuju biblioteke u Prijepolju, Aleksincu, Kruševcu i Kladovu.Pozvani su i njihovi korisnici da učestvuju u našem konkursu i udruže četiri grada i biblioteke Srbije.

Elektronski konkurs „Šta mi je doneo / koliko mi je važan bibliobus u vreme korone?” je prilika da virtuelno okupimo korisnike usluga pokretnih biblioteka (i onih koji ne koriste te usluge ali žele) iz svih gradova i država,  

Ograničenja usled pandemije Kovid – 19 su i dalje aktuelna, nažalost, ali, ideje, kreativnost i iskustva nisu ograničena!

Skrenimo pažnju javnosti da su pokretne biblioteke izuzetno korisne i potrebne i u drugim sredinama Srbije i da su one, sve više, budućnost bibliotečkih usluga u celom svetu.

Iznajmljivanja knjiga, slikovanica,  druženje sa piscima, dostava novina i časopisa, razmena informacija važnih za lokalnu zajednicu, organizovanje mobilnih izložbi, takmičenja, raznih manifestacija i jubileja, pesničkih i pozorišnih performansa, sve je moguće dobiti kroz aktivnost bibliobusa, gde god se nalazili.

Neka knjiga, informacija i znanje, budu dostupni u 21. veku na svakom udaljenom mestu na ovoj planeti! Neka se zna da i Vi podržavate dopremanje knjige do udaljenih korisnika.

Opišite nam Vaša iskustva kroz pesmu ili priču, podelite sa nama ono što znate ili ono što želite da saznate o bibliobusu i mi ćemo Vas nagraditi.

U vreme korone, shvatili smo koliko nedostajemo i koliko smo potrebni jedni drugima.

Namera nam je da oslušnemo Vaša iskustva i budemo još bolji u organizaciji rada bibliobusne službe. 

Nakon prijema Vaših radova, pripremićemo elektronski Zbornik radova sa najboljim radovima posvećenim bibliobusu – bibliobusima.

USLOVI konkursa:

-           Tema: „ Bibliobus u vreme korone”

-           Nema starosnog ograničenja učesnika konkursa

-           Kategorije: literarni radovi u žanru peozije ili proze

-           Broj radova je ograničen po učesniku na dva rada

 

NAČIN prijavljivanja:

-           Rok za elektronsku dostavu tekstova je 31. jul 2021.godine

-           Radove slati na elektronsku adresu: kulturakld@gmail.com u Word formatu

-           Obavezno naznačite sledeće podatke: ime i prezime, godinu rođenja, mesto prebivališta, zanimanje, naslov rada

-           Fond nagrada: zahvalnica, javno predstavljanje i štampanje najboljih radova u Zborniku radova na temu konkursa 

-           Svi pristigli radovi će biti izloženi u virtuelnoj galeriji na društvenoj mreži: https://www.facebook.com/Biblioteka-Centar-za-kulturu-Kladovo-1518000575124664/

-           Nakon završetka konkursa i objavljivanja elektornskog Zbornika radova, organizovaće se Veče učesnika (eventualno online događaj, što zavisi od epidemiološke situacije) na kojem ćemo predstaviti autore i njihove radove.

 

Sa velikim nestrpljenjem očekujemo Vaše radove.

 

Ovakvim vituelnim druženjem pridružujemo se mnogobrojnim bibliotekama, muzejima i drugim ustanovama kulture koje su osmislile online aktivnosti u želji da se zajedno povežemo dobrim vibracijama i što pre prebrodimo svetsku pošast koja nas je zadesila.

 

Za dodatne informacije na raspolaganju Vam je elektronska adresa: kulturakld@gmail.com

 

Ovim putem, zahvaljujemo se koleginici bibliotekarki Katarini Jablanović iz Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” Kraljevo na sugestijama, kao i spisateljici za decu Violeti Babić. 

 

Bibliotekari i bibliobusi su velika porodica ljubitelja čitanja i razvoja znanja. Pridružite nam se!

 

Srdačan pozdrav!

 

Vaša Biblioteka!