Kreativna radionica za prijatelje biblioteke

22.11.2012.

Kreativnom radionicom i čitaonicom za članove Udruženja za pomoć osobama ometenim u razvoju „NADA“ Kladovo, pod sloganom „Za zdraviju zajednicu u kojoj vladaju pravila uvažavanja različitosti“ obeležavamo i podsećamo da je 03. decembar od strane Ujedinjenih nacija proglašen Međunarodnim danom osoba sa invaliditetom.

Ovaj dan se obeležava sa ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i učestvovanja osoba sa invaliditetom u društvu.

Osobe sa invaliditetom čine 15% svetskog stanovništva.

Gotovo petina ukupnog stanovništva živi sa invaliditetom, odnosno između 110 i 190 miliona osoba. Četvrtina globalne populacije je direktno pogođena invaliditetom, kao članovi porodice, koji brinu o njima.

Osobe sa invaliditetom susreću se sa mnogim preprakama u društvu i često su izloženi predrasudama i diskrimanaciji. Najčešće su izloženi marginalizaciji, siromaštvu, nezaposlenosti i većoj stopi smrtnosti. Takođe, većinom su isključeni iz društvenih i političkih procesa i ostaju „bez prava glasa“ u pitanjima koja ih se tiču.

Opština Kladovo od 2001. godine pomaže i afirmiše rad udruženja za pomoć osobama ometenim u razvoju „Nada“.

Ovo udruženje služi za primer mnogima u Srbiji.

 Više o njihovom radu možete saznati na

http://www.udruzenjenada.rs/

03. decembra 2012. od 11,30h,  bibliotekari Centra za kulturu Kladovo ugošćuju svoje prijatelje iz udruženja „Nada“.  Zajedno sa njima čitaju, crtaju i druže se sa porukom – živimo zajedno i uvažavajmo naše različitosti.