Kreativni centar besplatno daruje deci opštine Kladovo druženje sa dečjim piscem Vesnom Aleksić

05.10.2014.

Povodom Dečje nedelje, Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo osmislila je nedeljni program koji će animirati decu na području opštine Kladovo sa željom da se afirmiše čitanje, knjiga, biblioteka kao informativni centar, ali i tema ovogodišnje Dečje nedelje “Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica”.

Izdavačka kuća http://www.kreativnicentar.rs/ odlučila je da se solidariše sa najmlađim meštanima opštine Kladovo u periodu kada ih je zadesila velika katastrofa od bujičnih voda u kojima je stradalo na stotine domaćinstava u nekoliko naselja opštine Kladovo.

“Kreativni centar” je ponudio besplatno gostovanje poznate dečje književnice Vesne Aleksić koja će biti gost kladovske biblioteke u sredu 08. oktobra 2014. godine i koja će se držiti sa decom iz Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Kladova i “Svetozar Radić” iz Tekije.

Druženje je zakazano od 11,30h.

Zahvaljujemo se izdavačkoj kući “Kreativni centar” iz Beograda na iskazanom gestu slodiranosti koji potvrđuje još više epitet najboljih izdavača i prijatelja u neprilici.

Vesna Aleksić  je među najpopularnijim piscima za mlade u Srbiji.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a  književnim radom bavi se najviše kao pisac za decu i adolescente.

Prvi roman  za decu “MESEČEV DEČAK” izašao je 1994. u izdanju ugledne izdavačke kuće Srpska književna zadruga staroj više od jednog veka i imao je tri izdanja.

Roman “ZVEZDA RUGALICA” dobio je najstariju, državnu nagradu “Neven” kao najbolja knjiga za mlade u 1997. godini.(Knjiga je do sada doživela 4 izdanja i po njoj je urađena radio drama- RTS Srbija). 

Zbirka priča “Ja se zovem Jelena Šuman” dobila je 1998. prestiznu nagradu “Politikin zabavnik” kao najbolja knjiga za decu. 4.izdanje knjige objavila je izdavačka kuća Senzal Trade iz Beograda 2012. godine.

U Nemačkoj je ova knjiga objavljena 2010. u izdanju nemačke kuže “GOLUB BOOKS”pod naslovom “Ich heisse Jelena Schumann”.

Roman “Marija Modiljani” je dobio nagradu “Rade Obrenovic” u Novom Sadu kao najbolji roman za mlade u 1999-oj godini.

Na osnovu njega rađena je monodrama koja je imala premijeru u Torontu, 2002.

Za ukupan doprinos savremenom stvaralačkom izrazu u pisanju za mlade Vesni Aleksić je 2004. dodeljena  Zmajeva nagrada koja predstavlja vrh u stvaralaštvu jednog pisca za mlade u ovoj zemlji.

Tu su :”KARTA ZA LETENJE”- tri izdanja, “VETAR JE,AJA”- tri izdanja, “STARLET” –roman za adolescente,   i roman za tinejdžere “LICITACIJA VETRA” koji je u  samo jednoj godini imao tri izdanja. Ovaj roman je ocenjen kao balkanski “Lovac u žitu” jer je pisan u mladalačkom žargonu, a bavi se problematikom bombardovanja iz 1999. godine, Ulica Jang. Zbirka priča Moji rođeni oblaci, i slikovnice Moja prva Gerda, Princeza Apatrapa, Tvrdi kolačić, Gospođica Špageta, Priče o Tataliji.

Pored navedenih poznate su i njene zbirke priča: KLJUČAR VAROšKOG BIOSKOPA, TERITORIJA SNOVA, PRIČA O LANGUSTU, BRBLJIVO SRCE (nastavak priča o Jeleni Šuman) i Šta kažu svici.

Zbirka priča CIMET MEDA je kao najbolja knjiga za decu iz Srbije, učestvovala 2009. g. na regionskom festivalu MALI PRINC u Tuzli.

Vesna Aleksić učestvovala je i na  Internacionalnom literaturnom festivalu u Berlinu, 2006., kao predstavnik Srbije, kao i na međunarodnom festivalu pisaca za mlade, južnoevropskog regiona u Sofiji, 2007.  

Autor je više radio drama , monodrama za decu i jedne monodrame za odrasle. Za radio dramu “Moja prva violina” dobila je prvu nagradu Radio Beograda, 2009. Pozorišne predstave “Princeza bez zrna graška “ i “Pipi duga čarapa na kvizu kako postati milioner” su trenutno na repertoaru Pan Teatra u Beogradu.

Žiri Zmajevih dečjh igara joj  je za “Priču o Tataliji dodelio prvu nagradu Sigridrug.

2013. godine je Vesni Aleksić dodeljena prva nagrada Sigridrug za najbolji tekst “Moj prvi bicikl”.Bavi se književnoteorijskim radom, piše za književne  časopise DETINJSTVO I PUTOKAZ i za dnevne novine BLIC.
Njene knjige izdaje Izdavačka kuća KREATIVNI CENTAR BEOGRAD.