"Mala crna haljina" predstava inspirisana stilom Koko Šanel

08.03.2019.

Dve glumice – Rada Đuričin i Vjera Mujović oživljavaju detinjstvo, ljubavi, borbu, čežnje i stremljenja kompleksne ličnosti kakva je bila Šanel. Lik Koko Šanel predstavljen je kao dvostruk: baš kao što je logo njenog brenda sastavljen od jednog pravilnog i jednog naopakog latiničnog slova C, koja se ukrštaju.

Okosnicu ove drame predstavlja suočavanje čoveka sa samim sobom, sa prošlošću, istinom i lažima, sa onim što mislimo da je istina, suočavanje sa beskrajnom usamljenošću i izgubljenom ljubavlju. U vreme velikih svetskih previranja, ratova, revolucija, borbi za socijalnu jednakost, Šanel je oslobodila ženu korseta, skratila haljine i visoke potpetice – da bi žena mogla da radi i odlučuje o svojoj sudbini. Ovo je komad i o usamljenosti i večnom traganju za ljubavlju.

Kamernu predstavu „Mala crna haljina“, biblioteka u Kladovu predstavlja svojoj publici u sredu 13. marta 2019. godine sa početkom u 19 časova u galerijskom prostoru biblioteke.

Koko Šanel igraju: Rada Đuričin i Vjera Mujović

Autor drame: Vjera Mujović
Reditelj: Nataša Radulović
Kostim: Igor Todorović
Scenografija: Aleksandar Veljanović
Muzika: Rade Radivojević
Dizajner zvuka: Zoran Jerković
Šminka: Akademija Pjuriti
Fotografija: Milan Tvrdišić


Autor drame, Vjera Mujović izjavila je:

„O Koko Šanel se puno zna, ali njen život i dan danas ne prestaje da intrigira javnost. O njoj je napravljeno šest igranih filmova, nebrojeno mjuzikala i predstava u svetu, balet u Salcburgu, monodrama Vasiljeva u Moskvi … Kod nas, do sada, niko se nije bavio likom Koko Šanel. Naša predstava Mala crna haljina je omaž Koko Šanel.

Iako se bavimo francuskom legendom i francuskim duhom, predstava slavi srpsku kreativnost i zanate. U predstavi neće biti kopija kostima Šanel, već ih je kreirao Igor Todorović, inspirisan modelima i duhom Koko Šanel. Autentičnu muziku komponovao je kompozitor Rade Radivojević. Šeširi, rukavice i cipele su, takođe, izrađeni u Srbiji – šeširi Ercegovac i Evica Milovanov.“