Međunarodna saradnja ustanova kulture Kladova i susedenog grada iz Rumunije Drobete Turnu Severin

10.10.2023.

Ustanove kulture u pograničnom području istoka Srbije i Rumunije, sarađuju dugi niz godina. Institucionalna saradnja Regionalnog muzeja “Gvozdena vrata” iz rumunskog grada Drobeta Turnu Severin i Biblioteke “Centar za kulturu” iz Kladova ogleda se u razmeni znanja i programskih aktivnosti u domenu kulturnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ove godine stručnjaci Regionalnog muzeja “Gvodena vrata” iz Rumunije učestvovali su stručnim izlaganjem na međunarodnoj konferenciji o nematerijalnom nasleđu “Kazan kult” koji već jednu deceniju oganizuje Biblioteka u Kladovu.

Od 4. do 6. oktobra 2023. godine susedna ustanova kulture u Rumuniji priredila je osmi međunarodni Simpozijum “Drobeta” na temu “Kulturna i prirodna baština u simbiozi – održivo nasleđe” na kojoj je učestvovalo više od 80 stručnjaka, istraživača, muzeologa iz Rumunije i inostranstva.

O decenijskoj saradnji  i planovima ustanove kulture iz dve susedne države govorile su direktorka Regionalnog muzeja “Gvozdena vrata” Drobeta Turnu Severin iz Rumunje, Doinița-Mariana Chircu i direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo, Žaklina Nikolić. Prezetnacij i saradnji pridružila se i direktorka Okružne biblioteke ”I. G. Bibicescu” Mehedinți, Maria-Cristina Firu.