Mi imamo svoj bibliobus!

12.04.2013.

Kladovo predstavlja Srbiju na 11. Okruglom stolu o pokretnim bibliotekama u Republici Hrvatskoj i 5. Festivalu hrvatskih bibliobusa pod nazivom  "MI IMAMO SVOJ BIBLIOBUS! A VI?". Međunarodni stručni skup će biti održan u Koprivnici u petak 19. aprila 2013. godine.

Na skupu će učestvovati  bibliotekari iz svih krajeva Hrvatske, i gosti iz Portugala, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, s ciljem razmene iskustava i unapređenja rada pokretnih biblioteka - bibliobusa, kroz upoznavanje međunarodnih iskustava i uspostave partnerstva između biblioteka iz raznih zemalja.

Program započinje Festival bibliobusa, koji će se održati u petak,  19. aprila 2013. od 09,30 do 12,00 sati  na Zrinskom trgu ispred biblioteke. Desetak hrvatskih bibliobusa koji će doputovati  iz Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Osijeka, Rijeke, Vinkovaca, Zadra i Zagreba, kao i dva bibliobusa domaćina skupa, iz Koprivnice i Križevaca, biće otvoreni za javnost i razgledanje.

U poslepodnevnom stručnom delu skupa, kroz desetak domaćih i stranih pozvanih izlaganja, učesnici skupa upozna će se sa stanjem razvoja pokretnih biblioteka u Hrvatskoj, ali i u susednim zemljama, kao i s aktualnim trendovima u Europi s mogućnostima korišćenja evropskih fondova u razvoju ove delatnosti.

U ime Srbije, stručni rad izlaže Žaklina Nikolić, viši bibliotekar, direktor Biblioteke Centra za kulturu iz Kladova. U svom izlaganju, pored iskustva i ostvarenih rezultata rada bibliobusa u Kladovu, izložiće i praksu rada bibliobusa u Francuskoj, zemlji koja je nakon dugogodišnje uspešne frankofone saradnje, donirala Kladovu nov bibliobus i na taj način inicirala osnivanje i uspešan rad mreže pokretnih bibliotečkih ogranaka u naseljima opštine Kladovo.

Domaćin skupa je Ljiljana Vugrinec, viša knjižničarka, prof. pedagogije, direktorka Županijske matične službe  Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ u Koprivnici.

Korisni linkovi:

http://bilten.activehosted.com/index.php?action=social&c=1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc.12&ref=facebook

www.knjiznica-koprivnica.hr/

 

www.hkdrustvo.hr