Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo projekat “Kazan Kult Kladovo 2021”

26.04.2021.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije objavilo je rezultate konkursa za oblast kulturnog nasleđa. Biblioteci “Centar za kulturu” Kladovo odobren je projekat “Kazan Kult Kladovo” u iznosu od 700.000,00 dinara. Ovogodišnja festivalska manifestacija sa pratećom međunarodnom kofnerencijom nosi naziv “Lokalne zajednice i očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa”.

 

Okosnicu ovogodišnjeg Kazan kluta čini sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. I to se pre svega ogleda kroz očuvanje i promovisanja nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice. Osim naučne konferencije, tokom dvodnevnog trajanja manifestacije biće organizovane tematske edukativne radionice, izložbene aktivnosti, promocija knjiga i umetničko-scenski nastup, a sve sa ciljem da se lokalna zajednica podstakne da prepozna ove aspekte nematerijalnog kulturnog nasleđa i uključi se u njihovu zaštitu.

 

Manifestaciji “Kazan Kult Kladovo” prethodile se  manifestacije sa umetničko scenskim prikazima pod nazivom “Antika fest” 2012., 2013. i 2014. godine, realizovane u saradnji sa arheološkim lokalitetom Felix Romuliana / Narodni muzej u Zaječaru.

2014. godine, na pratećoj međunarodnoj konferenciji, pokreće se inicijativa da festivalska manifestacija dobije svoj prepoznatljiv naziv “Kazan Kult” vezujući se simbolično za Kazane u najvećoj klisuri u Evropi, Đerdaskoj klisuri nadomak Kladova.

Koristan link:

https://www.danas.rs/kultura/kazan-kultu-kladovo-ministarstvo-kulture-odobrilo-700-hiljada-dinara/