Monodrama "Ispovest heroine Milunke Savić"

30.10.2016.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u saradnji sa opštinom Kladovo, povodom 181. godišnjice Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Kladovu, 143. godina od formiranja prve čitaonice u Kladovu, 40 godina od rada Doma kulture i 20 godina rada Biblioteke "Centar za kulturu" Kladovo, daruju svojim građanima i građanku monodramu  "Ispovest heroine Milunke Savić".

Ulaznica je nova ili korišćena knjiga za potrebe gradske biblioteke.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo prikazuje svojoj publici monodramu koja je proglašena za najbolju u 2015. godini „Ispovest heroine Milunke Savić“ u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta – Vesne Stanković.

Čas patriotizma i čovekoljublja zakazan je za petak 4. novembar 2016. u 19 časova u Domu kulture u Kladovu. Tekst: Vesna Stanković Režija: Petar Stanojlović

Predstava koja je proglašena za najbolju monodramu na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015. Dobitnik Zlatne kolajne publike "Siniša Dašić", nagrada "Zlatni vitez" na međunarodnom  festivalu u Moskvi 2015.

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu  da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi,  najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje... Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikaša Fransea De Perea, Šarla de Gola i Vice admirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetinu i desetinu dece iz kopaoničkih sela. 

Licna ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađordjevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti ...).

Srpska heroina iz Prvog svetskog rata, Milunka Savić, našla se na listi deset najvećih žena koje su se borile u nekom od ratova. Listu je sastavio čuveni američki sajt „Listverse”.

Opširnije o tome na:

http://www.24sata.rs/amerikanci-uvrstili-milunku-savic-medu-10-najvecih-boraca-svih-vremena/37706