Monodrama "Knjiga o Milutinu"

19.02.2022.

Produkcija Zvezdara teatra, monodrama po jednom od najpopularnijih romana srpske književnosti, „Knjiga o Milutinu“ - deo prvi Danka Popovića, u dramatizaciji i režiji Egona Savina, koja je premijerno izvedena 11. novembra 2021, na Dan primirja u Velikom ratu, gostuje u Kladovu u četvrtak 3. marta 2022. godine sa početkom u 19.00 časova.

„Кnjiga o Milutinu“ je najčitanija knjiga posleratne srpske književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka.

Nenad Jezdić nas svojim kazivanjem prvog dela ove knjige, upoznaje sa Milutinom Ostojićem, srpskim seljakom, koji je učestvovao u tri rata i prošao golgotu povlačenja preko Albanije.

U svojim razmišljanjima, Milutin, običan seljak iz šumadijskog sela Koštunići, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju i na to da su u ratu i pobednici i pobeđeni – gubitnici.

“Milutin i njegovo žitije je toliko sadržajno, tačno, da nema šta da se doda. A toliko je važno da se svi naši Milutini, svi koji se nalaze u porodičnim albumima, porodičnom trajanju, da se ta paradigma oživi. Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i junaštva. I postavljam pitanje dostojnosti da ja to igram. Sveprisutna mi je sumnja u glavi da li sam uopšte dostojan da makar i tih sat i nešto na sceni budem Milutin Ostojić“, rekao je glumac Nenad Jezdić o svojoj novoj ulozi.

Dalje, Jezdić kaže;

“Knjiga o Milutinu” je u isto vreme jedan duhovni i materijalni testament. Pitam se ko su sad naslednici ovog Milutinovog testamenta. Da li ću ja sad to da umnožim, da li će to da naraste, da li ćemo mi izaći misleniji i smisleniji posle ovog komada i slušanja Milutinove priče, ili ćemo i sto godina posle njegovog stradanja i njegovog života i njegove golgote da i dalje srljamo u nešto što ćemo u predrasudama svojim nazivati sopstvenom golgotom? Albanija jeste bila golgota, ali trebalo je da se tu zaustavi, trebalo je tu da stane, a nekako mi se čini da nije stalo. Golgota naše podele, golgota našeg nerazumlja, golgota naše netrpeljivosti, nehumanosti, nerazumevanja. Naša adaptacija završava komad upravo sa tom podelom koja se posle i pronela do dana današnjeg. Ovde ljudi i posle sto godina žive nesposobni da oproste, da zaborave i da budu složni."

Scenografiju i kao i kostime za ovu monodramu je radila Vesna Popović, dok je kompozitor Bora Dugić.

 laznice u pretprodaji se mogu kupiti na blgajni Doma omladina svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova i sat vremena pred početak predstave na blagajni Doma culture u Kladovu.

Cena ulaznice je 500 dinara.

Koristan link: https://zvezdarateatar.rs/predstave/knjiga-o-milutinu/

Autor fotografija je Nikola Vukelić.