Muzički i filmski program “Na krilima tradicije”

27.08.2020.

Ovogodišnji “Kazan kult” biće nastavljen u subotu 29. avgusta 2020. od 18 časova na letnjoj pozornici biblioteke programom čuvara usmenih tradicija Podunavlja i istočne Srbije. Ovom prilikom, uz zdravicu, predstaviće se izvorni orkestar KUD “Voja Čurić” iz Kobišnice sa svojim umetničkim rukovodiocem Jovanom Todorovićem i izvođači na starim narodnim instrumentima: okarini, duduku, listu i dobošu, kao i Stefan Radovanović iz Bora, instrumentalista na duduku, fruli i gajdama. Radovanović je poznat kao dvostruki laureat takmičenja u izvornom muziciranju “Sabora frulaša Srbije” u Prislonici kod Čačka, dobitnik je prve nagrade na petom Festivalu vlaškog narodnog stvaralaštva “Omoljica” u kategoriji instrumentalista a široj publici poznat je i kao učesnik TV serijala RTS-a “Šljivik” posvećenog očuvanju narodne tradicije.

Iz Kladova nastupaju vokalni solisti etno grupe "Grivna" OMŠ "Konstantin Babić", Ivana Boldorac i Anđelina Jovanović  i iz susednog sela Korbova, bračni par Dragana i Milun Ivašković.

Filmski program donosi dvadesetominutni etnološki film “Svirala od jedanaest pedalja” autorke Zdenke (Golubović) Tomić iz Negotina. Pre dve decenije na obroncima Deli Jovana u selu Plavna kod Negotina, Sergije Strainović je pred kamerom i ekipom lokalne televizije prikazao postupak izrade, čuvanja i demonstraciju izvođenja melodija na starom narodnom pastirskom instrumentu rikalu ili bušenu. Ovaj film je proglašen za najbolje etnomuzikološko ostvarenje na Festivalu televizijskog etnološkog filma u Kučevu i nagrađen priznanjem “Srebrni pastir“ 2001, kao i Specijalnom diplomom „Prohorski anđeo“ na Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu 2001, Pohvalom Festivala udruženih radio i TV stanica Srbije u Sokobanji 2001. i dobitnik Grand prix Međunarodnog festivala „Paunovo pero“ u Gospođincima 2005.godine. Zdenka (Golubović) Tomić, novinar i dokumenarista radila je u periodu 1992-2009. kao novinar i urednik kulturno-zabavnog programa RTV „Krajina“ Negotin. Autor je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova. Sa Milomirkom Jovović priređivač je monografije „Sonja Savić – otvorena stranica“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i autor knjige „Kad bih mogao vreme da zaustavim“ o legendarnom interpretatoru vlaškog melosa Slobodanu Domaćinoviću.

 

Manifestaciju „Kazan Kult“ realizuje Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo uz sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i partnerstvo Dunavfesta i uz nesebičnu pomoć Opštine Kladovo.

Program se realizuje uz sve propisane mere zaštite.

Zvanični plakat manifestacije "Kazan Kult" prikazuje skulpturу "Svirač" autorsko delo Velimira Đorđevića umetnika grnčаrije iz Zaječera.
Njegovo umetničko stvaralaštvo zebeležili su bibliotekarka Violeta Stanković Anđеlкović i etnolog Dejan Krstić iz Zaječara.
Preporučujemo: 
http://zajecarskahronika.rs/u-svetu-zanatstva-i-umetnosti-grncar-velimir-dordevic/?fbclid=IwAR1blmh6KSXAFXH8N1r81ampsVeLjjI5wMRtzYXFAiz8iJM-pOZcODxmjCk