Nagrađen film Ivane Mladenović iz Kladova na 48. Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu

10.03.2020.

U predvečerje 8. marta 2020. godine, završen je 48. Međunarodni filmski festival u Beogradu - FEST. Tokom svečane ceremnonije zatvaranja, a nakon muzičko-scenskog performansa „Muzički kritičar“ u izvedbi slavnog Džona Malkoviča, uručene su nagrade FEST-a. Među dobitnicima su srpski filmovi „Sumrak u bečkom haustoru“ (dve nagrade) i „Otac“ (tri nagrade), i srpske manjinske koprodukcije „Mater“ i „Ivana Grozna“.

Beogradski 48. FEST u okviru programske celine "FEST Fokus" nagradio je film Ivane Mladenović kao najbolji film "Best Film Award". Biblioteka „Centar za kulturu“ je poslovnim prostorom, tehničkim i ljudskim resursima ali i sa moralnom podrškom od samog početka uz Ivanu Mladenović i njenu porodicu i tako ćemo i nastaviti i dalje.

Čestitamo joj još jedan uspeh i želimo da nastavi putem još većeg uspeha!

Nagrada „FEST fokus“

Žiri novouspostavljenog takmičarskog programa FEST Fokus, koji su činili Momir Milošević (predsednik žirija), Dušan Zorić i Damir Šehanović, proglasio je najboljim filmom ovog programa rumunsko-srpsko ostvarenje Ivane Mladenović „Ivana Grozna“.

U obrazloženju stoji da je Ivana Mladenović, na svojim krhkim plećima, iznedrila hrabro, autentično, drsko i nesvakidašnje ostvarenje kojim je opravdala postojanje ovog programa. Rediteljka se zahvalila i rekla da joj je bila velika čast da prikaže film na FEST-u. 

 

Film „Ivana Grozna“ je rumunsko-srpska koprodukcija, nastala uz podršku Filmskog centra Srbije, koja je premijerno prikazana u zvaničnoj selekciji „Concorso Cineasti del presente“ prošlogodišnjeg 72. Filmskog festivala u Lokarnu. Beogradska premijera je bila 4. marta 2020. godine, u Dvorni Kulturnog centra Beograda, s početkom u 19:30, a uz prisustvo rediteljke i dela ekipe.

Srpska publika se sa stvaralaštvom Ivane Mladenović već upoznala zahvaljujući njenoj prvoj dugometražnoj igranoj režiji, filmu „Vojnici. Priča iz Ferantija“ koji je 2017. godine na Festivalu autorskog filma u Beogradu osvojio nagradu za najbolju režiju (i uz to imao veoma uspešan međunarodni festivalski život). Scenario Ivane Mladenović i njenog proverenog saradnika Adrijana Šiopa je delom zasnovan na biografiji rediteljke.

Radnja filma prati Ivanu koja se iz Bukurešta (u kome živi i radi) vraća u rodno Kladovo, kako bi provela neko vreme sa svojom porodicom i desetak godina mlađim momkom. Nakon što sasvim neplanirano postane zaštitno lice lokalnog festivala, iz Rumunije u Srbiju, kao podrška, stižu njeni ekscentrični prijatelji muzičari, što dovodi do niza tragi-komičnih situacija. U danima koji slede, Ivana pokušava da se izbori sa vlastitom hipohondrijom i brojnim drugim problemima koji se samo gomilaju i kojima, kanda, nema kraja. Naša „grozna“ junakinja je na rubu nervnog sloma, a njena neodlučnost po raznim životnim pitanjima ne pomaže da se situacija stabilizuje, već samo doprinosi sveopštoj konfuziji.

Film „Ivana Grozna“ je nagrađen u Lokarnu (specijalno priznanje žirija) i Zagrebu (nagrada „Zlatna kolica“ za najbolje dugometražno ostvarenje), a prikazan je i na Kustendorfu.

Na FEST-u je deo takmičarskog programa „FEST Fokus“.

Uloge u filmu „Ivana Grozna“ odigrali su: Ivana Mladenović, Gordana Mladenović, Luka Gramić, Miodrag Mladenović, Kosta Mladenović, Živka Sorejević, Andrei Dinesku i Anka Pop. Direktorka fotografije je Karmen Tofeni.

Film je nastao kao koprodukcija Rumunije i Srbije. Pod radnim nazivom „Letnje veče, pola jedanaest“ podržan je na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje manjinskih srpskih koprodukcija. Producentkinja je Ada Solomon, a Ivana Mladenović je i koproducentkinja ovog svog filma.

Film je u producentskom smislu delo saradnje kuća Micro FILM i Dunav 84.

 

Ivana Mladenović (rođena 1984. u Kladovu) je srpsko-rumunska rediteljka kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani na festivalima širom sveta.

Njen igrani debi „Vojnici: Priča iz Ferentarija“ premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017, u konkurenciji festivala u San Sebastijanu (specijalna nagrada „Sebastiano Award“) i nagrađen je na mnogim festivalima. Dobila je i „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film za „Isključi svetlo“, koji je premijerno prikazan na Trajbeka festivalu 2012. godine „Ivana Grozna“ je jedan od onih filmova koji izazivaju gledaoce da naprave izbor: da li samo gledati film ili i razmišljati o procesu kako je on nastao?

 

Korisni linkovi:

Trejler filma „Ivana Grozna“:

https://www.youtube.com/watch?v=70JbMDvjv6U&feature=share&fbclid=IwAR0z15aKCbtz_4C-1DewJjAfQlC2wQQcCo804U1jK28wJGOQLRoKGCRtIIE

 

Najava Fest-a:

https://www.fest.rs/programska-celina/fest-fokus

 

https://www.fest.rs/en/movies/ivana-cea-groaznic-ivana-the-terrible

 

Najava Filmskog centra Srbije:

http://www.fcs.rs/37968/?fbclid=IwAR2vn8P-1Ehst2xu1s7xVTUwWkMv4sOoTVz0MFvEHxUS-4iHr1gW6GIdbmc

 

Kultura Kladova uvek uz Ivanu / tekstovi iz 2013. i 2019. godina:

https://www.kulturakladovo.rs/vest-Ivana-Mladenovic-reziserski-laureat-_181

http://www.fcs.rs/32718/?fbclid=IwAR35UYuXrfrGaWI_eUXokVGFXQpM5GJd0kfvkWjot_QISRJRBCYuewI5Gws

 

Autorski tekst Ivane Otašević iz Kladova o Ivani Mladenović;

https://draguljnadunavu.blogspot.com/2020/03/ivana-greatest.html?fbclid=IwAR0OlFnAxXT_HQhUhFNCUZRDGLb5ohltgfNCeTYalgVeXJs6YJrcgISAPxs

Fotografije: 
https://www.fest.rs/