Narodno pozorište iz Beograda gostuje u Kladovu sa dramom "Gospođa Ajnštajn"

25.11.2022.

Predstava „Gospođa Ajnštajn“ sa Dušankom Glid Stojanović i Goranom Jevtićem u naslovnim ulogama govori o zamišljenom susretu i kompleksnom odnosu i ljubavi dvoje naučnika, Mileve Marić i Alberta Ajnštajna i mimo klišea kakvi su poznati kada je reč o ovom paru.

Drama Narodnog pozorišta iz Beograda prikazuje se u Kladovu u utorak 13. decembra 2022. godine sa početkom u 19.00 časova.
Cena ulaznice je 500 dinara.

"Gotovo kao u nekoj u psihodrami, Albert i Mileva ponovo proživljavaju svoju burnu vezu, svoju saradnju na polju nauke i svoj propali brak, jasno se usredsređujući na prethodno izostavljene delove: na Milevinu borbu kao naučnice u (akademskom) svetu u kojem dominiraju muškarci, njenu ambiciju na naučnom planu osujećenu majčinstvom i na muža koji grabi ka slavi pritom se udaljavajući od nje. Briljantna tehnika ponovnog proživljavanja koje koristi autorka daje glas Milevi i pruža joj priliku da nas provede kroz svoju traumu usled oduzimanja, eksploatacije i viktimizacije – kao i da konačno povrati svoj uticaj. Pođednako je očigledno i zabavno svedočiti da do toga ne može doći bez isterivanja nekih demona osvete s njene strane, i megalomanije i muškog šovinizma sa Albertove strane. To je takođe ono što čini ovu borbu polova u metafizičkom paklu toliko intrigantnom i ono što uzdiže svet Ajnštajnovih u red koji pripada carstvu grčkih bogova”, navela je Karin Rosniček.

Dušanka Stojanović Glid istakla je da su prošli kroz zanimljiv proces rada i da je Karin Rozniček nadahnuta rediteljka.

“Dogodilo se da smo prava ekipa za ovaj emotivno mentalan i metafizički komad. Snežana Gnjidić je u komadu utvrdila taj ženski princip. Mislim i na sudbine Roze Luksemburg, Jelisavete Načić, Isidore Sekulić. Da li je danas lakše biti žena? Ne znam, ali tada je definitivno bilo teško biti pametna žena”, rekla je Dušanka Stojanović Glid, dodajući da je lik u drami pametniji od nje i da je kolegi Jevtiću predlagala da uzmu časove fizike.

Goran Jevtić je konstatovao da je više puta rađena priča o Milevi i Albertu, i to uglavnom kao njena tužna priča.

“Posebnost ove predstave je da je to suštinski priča o tome kako su se to dvoje ljudi voleli. Tu ima jako puno ljubavi, puno nežnosti. Iz toga su crpeli i posebne i opšte teorije, ono što se u njihovom životu dešavalo preneli su na to što će kasnije rasvetliti ovaj svet. Ovo je predstava puna lepog, dobrog, porodičnog, zajedničkog života, koji se kasnije prekine. Ovo je priča jedne ludački moćne ljubavi, dok je trajala”, rekao je Jevtić.

Autorska ekipa

Rediteljka predstave „Gospođa Ajnštajn“ Karin Rosniček je birala i muziku. Dramaturg je Đorđe Kosić, scenografija je poverena Jasni Saramandić a kostimografija Petri Fotez.

Koristan link: 

https://www.narodnopozoriste.rs/lat/predstave/gospodja-ajnstajn


https://www.danas.rs/kultura/premijera-predstave-gospodja-ajnstajn-u-narodnom-pozoristu/