Novi francuski film u Kladovu

25.11.2013.

Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo će od ponedeljka, 25. novembra 2013., ugostiti Francuski filmski karavan. Tokom četiri dana biće prikazana četiri francuska filma sa prevodom na srpski. Filmovi se prikazuju u saradnji sa Francuskim institutom. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Projekcije su organizovane u prostorijama Alijanse „Francuska – Srbija“ koje se nalaze u prizemlju Doma omladine. Početak projekcija je u 18,00h.

Francuski filmski karavan
Ciklus filmova - Novi francuski film

PROGRAM

Ponedeljak, 25. novembar, u 18 sati:

Anđela i Toni (2011, 87’)
Režija: Aliks Delaport
Igraju: Klotild Esme, Gregori Gadboa, Evlin Didi

Anđela, prelepa tajnovita žena sa mračnom prošlošću dolazi u mali ribarski gradić u Normandiji. Tu upoznaje Tonija, profesionalnog ribara sa kojim otpočinje vezu. Toni je zaveden ali sumnjičav šta jedna takva žena nalazi u njemu... „Neobična ljubavna priča na tragu braće Darden“ (Marianne). „Debitanski film koji najavljuje veliku karijeru mlade rediteljke“ (Elle).


Utorak, 26. novembar, u 18 sati:

38 svedoka (2012, 104’)
Režija: Lika Belvo
Igraju: Ivan Atal, Sofi Kenton, Nikol Garsija

Stanari zgrade u ulici Pariz su u stanju šoka, devojka je zverski ubijena u njihovom dvorištu. Niko ništa nije video, ni čuo. Bar tako izgleda. Luj Morvan stiže dan posle tragedije i zatiče tmurnu atmosferu u zgradi. Slučajno saznaje da se kobne noći čuo plač koji su svi stanari morali da čuju... „Mračan, uzbudljiv, intezivan triler koji nikog ne ostavlja ravnodušnim“ (Le Monde). 

Sreda, 27. novembar, u 18 sati:

Jednog jutra (2011, 91’)
Režija: Žan-Mark Mutu
Igraju: Žan-Pjer Darusen, Valeri Drevil, Gzavije Bovoa

Jednog jutra Pol Vertre, uspešan bankar, voljeni muž i odgovoran otac dolazi na svoje radno mesto sa pištoljem, ubija dvojicu svojih šefova i zabarikadira se u svoju kancelariju. Dok policija pokušava da dođe do njega pratimo šta ga je dovelo do tog strašnog čina... „Ledena, gotovo hirurška analiza slučaja sa izvanrednim glumcima...“ (Le Figaro).

Četvrtak, 28. novembar, u 18 sati:

Državni posao (2011, 112’)
Režija: Pjer Šeler
Igraju: Olivije Gurme, Mišel Blan, Zabu Brajtman

Ministra transporta bude u sred noći, desila se naizgled banalna saobraćajna nesreća koja zapravo može da ima nesagledive posledice po celu državu. Kreće odiseja jednog čoveka kroz lavirinte politike i državnih službi... „Odavno svet politike nije pokazan na tako uzbudljiv i intenzivan način...“ (20 minutes).

Petak, 29. Novembar u 18 sati  - repriza najboljeg filma po vašem izboru.