Novogodišnji karavan bibliobusa obilazi sela opštine Kladovo

17.12.2015.

Bibliobus započinje svoj tradicionalni novogodišnji karavan, kojim u narednim danima do 30. decembra 2015. godine, obilazi 12 sela opštine Kladovo, deleći im knjige, slatkiše i najlepše novogodišnje želje.

Pokretna biblioteka već pet godina obilazi veoma uspešno; Tekiju, Novi Sip, Davidovac, Kostol, Veliku Vrbicu, Malu Vrbicu, Rtkovo, Korbovo, Vajugu, Milutinovac, Brzu Palanku i Podvršku.

Pod krovom biblioteke na točkovima okuplja se do 500 najmlađih stanovnika i po neki stariji meštanin. Usluge bibliobusa su besplatne.

Za pet godina rada uspeli smo da stignemo do udaljenih korisnika kojima je gradska biblioteka udaljena. Uspeli smo da naviknemo decu da se druže sa knjigom i da ih naviknemo na čitanje ali i na predivno druženje.

Za pet godina rada beležimo oko 2.000 korisnika, 12.000 poseta, 22.000 izdatih knjiga na korišćenje sa pređenih 14.000 kilometara.

Za pet godina rada beležimo divna iskustva u radu sa decom. Zato odlazimo u selo gde samo jedno dete ide u školu. Bibesković Marina iz Milutinovca je najveći razlog naše radosti jer nas uvek dočeka sa velikom željom da zaduži novu knjigu i nauči nešto novo.

Unazad dve godine, opština Kladovo je ukinula stavku za kupovinu knjiga za potrebe gradske i pokretne biblioteke, što je znatno uticalo na kvalitet ponuđenih naslova zahtevnih korisnika. Zakinuti za osnovne obrazovne i čitalačke potrebe u najosetljivijem i najpotebnijem periodu života, mališani opštine Kladovo, solidarušići se sa lošim stanjem knjižnog fonda, donosili su nam poklon svoje knjige. I ne samo oni, već i njihovi učitelji, nastavnici, stariji meštani - penzioneri ...

Bio je to razlog više da se za njih potrudimo maksimalno i pripredimo im različite programske aktivnosti u bibliobusu ili ispred bibliobusa u vidu edukativnih radionica, crtaonica, maštaonica, izložbi i slično ….

Tako je i sada.

U želji da im ulepšamo predstojeći novogodišnji i božićni praznik, naš bibliotekar – Deda Mraz, raznosi knjige i slatkiše tradicionalnih prijatelja kulture porodične kompanije „Tekijanka“ i donosi pregršt najlepših novogodišnjih želja za svakog svog korisnika u 12 sela opštine Kladovo.

  „Kultura je skupa,  a nekultura još skuplja“