Obeležavanje Međunarodnog dana dečje knjige

31.03.2021.

Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo tradicionalno obeležava Međunarodni dan dečje knjige - 2. april, organizujući radionicu “Bajkoteka” za najmlađe korisnike biblioteke.

Ova godina je obeležena pandemijom Kovid-19 pa neće biti susreta sa dečjim piscima. Ovogodišnju Bajkoteku obeležavamo tako što ćemo najmlađe korisnike biblioteke obradovati bukmarkerima koji sadrže motive Andersenovih bajki a na izložbenom delu dečjeg odeljenja biblioteke mogu izabrati svoju omiljenu bajku i pogledati najlepše ilustracije Andersenovih bajki koje su nastajale u proteklih 150 godina.

Ove ilustracije su objavljene u antologiji nemačke izdavačke kuće "TASCHEN".

 

Međunarodni dan dečje knjige u celom svetu obeležava se 2. aprila od 1967. godine u spomen na rođenje pisca Hansa Kristijana Andersena. Danski književnik, rođen 2. aprila 1805. godine, danas je poznat kao ”kralj bajki”. Sva deca sveta znaju za njegove priče: ”Ružno pače”, ”Snežna kraljica”, ”Princeza na zrnu graška”, Devojčica sa šibicama” I mnogih drugih bajki bez kojih odrastanje nije moguće zamisliti… Andersenova dela su prevedena na više od 80 jezika i bila su nadahnuće za stvaranje mnogih pozorišnih i baletskih predstava, filmova, skulptura i slika. Više od 150 prila za decu čine ga jednim od najvećih figura svetske književnosti.  

Međunarodni dan dečije knjige obeležava se širom sveta kako bi se deca podstakla na čitanje.

Radno vreme bibliotekeu Kladovu je svakog radnog dana od 7h do 20h.