Obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika – 21. februar

19.02.2019.

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika – 21. februara 2018. godine, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, prirediće radionicu za decu, uz asistenciju stipendistkinje Fondacije Ana i Vlade Divac, Nevene Markov iz Kladova  (učenica IV godine Srednje škole u Kladovu).

Radionica nosi naziv „Kako se kaže!?“ i biće organizovana u petak 22. februara 2019. godine sa početkom u 12 časova u prostorijama biblioteke.

Program radionice obuhvata razgovor sa decom na teme; Šta je maternji jezik? Od kada se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika? Značaj očuvanja maternjeg jezika.

Učesnici radionice koristiće primere iz Violete Babić „365 jezičkih crtica“, zamenjivaće strane reči našim rečima i drugim … Svaki učesnik radionice dobiće ukrasno slovo svog početnog imena i isto će obojiti.

Cilj ove zajedničke aktivnosti jeste podsticanje čitanja, kao i negovanje maternjeg jezika, povezivanje biblioteke i škole sa lokalnom zajednicom, povezivanje sa ustanovama i udruženjima koja se bave afirmisanjem kulture i umetnosti, kao i promocija rada i saradnje.

Obelеžavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika obeležava se svake godine 21. februara širom sveta. Osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma.

Ovaj dan je uspostavljen 1999. godine. Članice Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESKO, 21. februar proglasio je Međunarodnim danom maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 1952. godine ubijeni u Daki, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični jezik.

U svetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. veka više od polovine, čak i do dve trećine će odumreti.

U svetu oko 12 miliona ljudi govori srpski jezik, koji je standardizovan, sa gramatikom, rečnicima, institucionalnom podrškom.

Lingvisti upozoravaju da je nivo jezičke kulture i pismenost u Srbiji veoma slab i da ima dosta verbalnih ispada.

U Srbiji živi više od 30 nacionalnih manjina koje govore isto toliko jezika. Zakonom im je zagarantovana upotreba maternjeg jezika.

 

Koristan link:

https://www.divac.com/