Običaji sa Dunava

21.09.2014.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije realizovala je drugu fazu projekta „Običaji sa Dunava“.

Projekat ima za cilj zaštitu i očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Dunava i Đerdapa, pre svega očuvanje autentičnih običaja vezanih za alase na Dunavu.

U želji da se prezentuje ribolov, veštine pletenje mreže, izrade i korišćenje bućke za ulov ribe, specifičnu gastronomiju oko Dunava, sve što je lokalno karakteristično, autentiično za naše područje, organizuju se različiti programi koji popularišu običaje koje želimo da sačuvamo od zaborava, ali u kombinaciji sa savremenom umetničkom produkcijom.

Saborno okupljanje pod nazivom „Običaji sa Dunava“ u drugoj fazi i u drugoj godini organizovanja, beleži sledeće programe:

 

30. avgust 2014. od 19,00h – Pozorište Timočke Krajine Zoran Radmilović „Ušao đavo u selo“ po tekstu Branislava Nušića i u režiji Nebojše Bradića.

Letnja scena Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

06. septembar 2014. od 10,00h – Takmičarska i edukativna izložba „Etno hrana na trpezi“

Etno galerija Kapetan Mišin breg na Dunavu.

13. septembar 2014. od 06,00h – Druženje sa ribarima na Dunavu u Tekiji, program „Alasi Đerdapa“ (izlazak na vodu sa ribarima, lov, čišćenje ulova, pripremanje riblje čorbe, degustacija, čišćenje alaskog pribora, običaji alaske porodice),

20. септембар 2014. – Muzička etno radionica „Sviraj svirače“ -  Podsećamo se etno instrumenata koji oslikavaju zvukom običaje našeg kraja. Frula, violina, gajde, zurle, diple, duduk, kaval .. večita inspiracija.

27. septembar 2014. od 09,00h – Slavski običaji Podizanje Časnog Krsta – Krstovdan, porta cvrke „Sveti Đorđe“ u Kladovu – etno trpeza – alaski običaji,

15. oktobar 2014. od 10,00h – Edukativna radionica „Etno običaji sa Dunava i Đerdapa“ – organizovana poseta i programi sa predškolacima i nižim razrednima osnovne škole.