Otvoren je literarni i likovni konkurs “Dragoljub Todorović - Grilja” na temu “Moja biblioteka”

22.09.2023.

Povodom 150 godina Čitališta u Kladovu dana 21. septembra 2023. godine, na inicijativu porodice Todrović i direktorke Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo Žakline Nikolić, ustanovljena je literarna nagrada ustanove “Dragoljub Todorović - Grilja" sa ciljem da podstiče prvenstveno literarno stvaralaštvo koje krase osobine svоjstvene umetničkoj zaostavštini Dragoljuba Todorovića - Grilje, bivšeg dugogodišnjeg direktora Doma kulture, prvobitne ustanove kulture u Kladovu.

Nagrada će se dodeljivati svake godine na dan 1. novembar koji usmerava na prvi pisani trag o postojanju Čitaonice u Kladovu. Dodeljivaće se za literarne konkurse na temu afirmacije, kulturne baštine i zavičaja – Kladova. Konkurs može biti i likovni.

Pošto je ovo prva godina u kojoj je ustanovljena nagrada, ove godine je konkurs otvoren do 30. novembra 2023.

U godini kada Biblioteka u Kladovu obeležava vek i po Čitališta, dana 21. septembra 2023. godine, raspisuje se prvi nagradni literarni i likovni konkurs “Dragoljub Todorović - Grilja” sa temom “Moja biblioteka” i biće otvoren do 30. novembra 2023. godine.

Propozicije konkursa:

CILJ je da javnost svih kategorija animiramo da pored čitanja knjiga kao nezaobilaznog elementa stvaralaštva, obrazovanja i kulture, podstaknemo na pisanje i likovno stvaralaštvo na temu koja će ih još više vezavati za centar lokalne zajednice a to je “Moja biblioteka” u godini   kada se obeležava značajan jubilej a to je vek i po od začetaka Čitališta na području opštine Kladovo.

TEMA “Moja biblioteka” podrazumeva iskustva vezana za posetu ili želje vezane za biblioteku, biblibus .. I svemu što čini vaša ustanova kulture kao što su u slučaju Kladova iskustva sa pozorišnim, muzičkim, likovnim, amaterskim stvaralaštvom i svim onim što predstavlja i što podstiče kulturno, umetničko ili amatersko stvaralaštvo na području opštine Kladovo u prošlosti, sadašnjosti ili u budućnosti. Pustite mašti na volju i usmerite i same organizatore u neke nove dimenzije umetničkog stvaraslaštva …

FORMA na konkursu  učesnici mogu da se izraze kroz sve književne forme, i to za literarni deo (pesma, priča, esej, reportaža, bajka …). Obavezno poslati u elektronskoj formi otkucan u ćirilici na mejl adresu: kulturakld@gmail.com  

Likovni deo (crtež u svim tehnikama, maketa, skulptura …). Obavezno doneti rad u Biblioteku.

STRUKTURA učesnika konkursa : Pravo da konkurišu sa svojim radovima imaju autori svih uzrasta sa područja opštine Kladovo ili rođeni u Kladovu, obzirom da je tema inspirisana iskustvima sa lokalna na zavičajnim osnovama i nosi naziv “Moja biblioteka”.

RAZVRSTAVANJE KATEGORIJA učesnika će biti omogućeno zavisno od strukture prijavljenih učesnika konkursa.

ROK za dostavu radova je 30. novembar 2023.

ADRESA za dostavu likovnih radova lično u Biblioteci (Dunavska br.7 19320 Kladovo, svakog radnog dana od 07 do 20 časova)

ADRESA za dostavu literarnih radova obavezno  u elektronskoj formi otkucan u ćirilici na mejl adresu:  

NAGRADE su knjige i štampana Nagrada.

ŽIRI - dobitnike nagrada odabraće žiri u sastavu koji će činiti naši zaposleni i penzioneri bibliotekari i jedan književnik.

NAPOMENA:

Radovi koji sadrže neprimerni sadržaj biće automatski diskvalifikovani.

Samo slanje rada podrazumeva saglasnost autora da Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo zadržava pravo na njegovu prezentaciju i korišćenje za svoje potrebe.

Svi radovi će biti javno i svečano predstavljeni.

U skladu sa mogućnostima organizator će objaviti online ili štampani primerka zbornika učesnika radova.

Vaše sugestije u vezi propozicija inarednih tema su uvek dobrodošle i možete ih slati na kulturakld@gmail.com ili preneti bibliotekarima Biblioteke u Kladovu.

Želimo da Vas upoznamo sa biografijom Dragana Todorovića – Grilje,

(Kladovo,1937 – Kladovo, 2015)

Dragoljub Todorović je rođen 1937. godine u Kladovu. Svoje detinjstvo i teške ratne dane je proveo u Kladovu gde je i završio osnovnu školu. Školovanje je nastavio u Negotinu i Poreču. Svoje kulturno delovanje započeo je kao učenik učestvujući u dramskim prikazima, komadima, recitalima. Svoju ulogu učesnika veoma će brzo zameniti ulogom autora i pisca scenarija, književnih prikaza i poezije. Organizator je prvih književnih večeri, literarnih skupova, dramskih i muzičkih festivala u Kladovu, i učesnik u mnogim kulturnim manifestacijama republičkog i saveznog značaja.

Njegove prve pesme pisane u slobodi, odmah posle Drugog svetskog rata, pisane su sa puno zanosa, elana, nade i očekivanja i odražavaju na pravi način stanje i duh onog vremena. Sin srpskog ilegalca Miodraga Todorovića, kapetana rečne plovidbe, stradalog u vihoru Drugog svetskog rata i unuk solunskog ratnika, koji je prošao albansku golgotu, Jovana Jove Đorđevića iz Kladova, uz koga je, pored svoje majke Darinke odrastao. 
Grilja je u slobodi stvarao i ostvario niz uspešnih kulturnih akcija, iza kojih su otali tragovi u pisanim rečima, fotografijama, istorijskim zapisima.

Talentovan i nadaren započinjao je stalno nove kulturne projekte. Svestran i ostvoren, radio je na ustrojenju i organizovanju manifestacija Biseri Đerdapa, Podunavski gradovi, Kladovsko leto, muzičkih i dramskih festivala. Sačuvao je mnoge kladovske kulturne relikvije i posebno se angažovao na dovođenju međunarodnih i jugoslovenskih programa u Kladovo.Osnovao je Malu Pulu i Beograf Fest u Kladovu, prikazujući filmove sa ovih festivala i u Kladovu.

Pored velikog broja dramskih prikaza koje je napisao i koji su izvođeni, napisao je i veliki broj likovnih i književnih prikaza otvarajući izložbe i manifestacije u Kladovu. Ti vredni zapisi kojima se obraćao glumcima, slikarima, pesnicima, filmskim i dramskim umetnicima, su veoma vredno štivo koje nažalost  nije u potpunosti sačuvano.

Lično je poznavao i sarađivao sa velikim imenima srpske kulture, pesnicima, književnicima, slikarima, glumcima, vajarima, rediteljima …

U njegovom imeniku nalaze se imena i brojevi telefona Desanke Maksimović, Živana Samarandića, Veljka Petrovića, Markonija, Mire Trailović, Radislava Raše Trkulje, Adama Puslojića, Ivana Bekjareva, Rodoljuba Čolovića, Dubravke Nešović, Dr. Đorđa Jankovića (kustosa Muzeja Krajine u Negotinu sa kojim je bio izuzetan prijatelj), Miljković "Pikljan" (profesor na likovnoj akademiji u Melburnu), Milić od Mačve, Ž. Gavrilović, Dr. Dragoslava Srejevića, Dr.  Vladimir Kondića, Oskara Daviča, Duška Jakšića, Radojke i Tineta Živkovića, Radoslava Zelenovića, Radovana Raleta Damjanovića, Svetlana Bojković, Miše Janketića, Eduarda Ileta, Olivere Marković, Radomira Aleksića (vajar iz Kladova), gotovo sva umetnička društva, Srpska književna zadruga, Srpski kulturni centar Vukovar i nemoguće je pobrojati sva imena i institucije sa koje je sarađivao u tom periodu a bila su izuzetno značajan na jugoslovenskoj sceni i šire.  

Radovi su mu štampani u časopisima, biltenima, godišnjacima, ali nikada nije izdao samostalnu zbirku.

U Radničkom univerzitetu Kladova radio je kao rukovodilac Centra za kulturu Раднички универзитет Кладово од 1965. до 1973. 

Direktor Doma kulture Kladovo je bio 20 godina i to u periodu od 1977. do 1997. godine.
Razrešen je dužnosti na svoju inicijativu. 

Preminuo je 2015. godine.

Jedna od najlepših napisanih pesama posvećena Kladovu, umetnički je izraz Dragoljuba Todorovića Grilje.

KLADOVO

O tebi pevam, pola veka,

I više, Kladovo moje

Detinjstvo moje

I mladosti luda.

Sećaš li se kako smo skupa

Trošili proleća i leta

Kraj Dunava i vrba

Od mesečine i svitanja.

I kako smo krišom

Plakali tuge i radosti kratke

I sad kad su došle jeseni

I zime naše prolaznosti.

Stao sam u red bez panike

Sa injem u kosi, u tvoju čekaonicu

Za nestajanje, želeći zadnje:

Da me tvoja zemlja prekrije.

I da nahranim

Tvoje korove i trave

Il jorgovan ako ga zasade

I da još jednom zamirišemo ljubavlju.

I da neki novi klinci

Zavole te poput mene

I nastave da pišu

O tebi pesme.

Tako čemo jedino trajati

Ja kao korov i trava

Ti kao nedovršena pesma

Na usnama novih devojčica i dečaka.