Park drvenih skulptura u Kladušnici

21.06.2015.

Po svemu neobičan i autentičan, svojevrsni park drvenih skulptura, nalazi se na porodičnom imanju Mihajla Vasiljevića u Kladušnici, na površini od 25 ari, kraj same obale Dunava.

Park je nastao kao rezultat dugogodišnjeg sakupljanja različitih drvenih korenja, granja, panjeva, koje je izbacio nemirni Dunav na svoju desnu obalu, obalu pitomog sela nadomak Kladova i u blizini Hidroelektrane “Đerdap 1”.

Mihajlo Vasiljević, već poznat kao pesnik i kao vlasnik etno doma u svom kućnom dvorištu, napravio je još jedan nebičan i veoma originalan ambijent.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo okupila je kladovske umetnike, skulpturiste, vajare, one koje se bave ručnim obradama ili umetničkim izražavanjem u drvetu, glini, kamenu, platnu i sl. i pozvala ih da u parku drvenih skulptura izlože svoje radove i upoznaju se sa onim što je Vasiljević uradio.

Usledilo je zajedničko umetničko i stvaralaško druženje gde smo od Mihajla Vasiljevića saznali da je izložio 250 predmeta, da prikuplja drvena korenja u kojima vidi obris nekog predmeta i da se takvi nađeni predmeti minimalno ručno obrađuju i oblikuju, jer je priroda već svoje uradila.

Na druženju umetnika sa područja opštine Kladovo izražena je želja da se formira udruženje ili da se pod pokroviteljstvom Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo okupe likovni, vajarski i ostali umetnički stvaraoci, amateri i profesionalci, ujedinjeni oko svog stvaralaškog koncepta razvoja umetnosti, jer potencijal postoji.

Uskoro sledi novo umetničko okupljanje ali na novim lokacijama, u domu nekog drugog umetnika koga ćemo vam predstaviti i koji će nas izenaditi svojim kreativnim i stvaralačkim potencijalom.